Finanshajers filmhit fylder rundt

Verdens ondeste finanshajs storhed og fald i filmen Wall Street runder 20 år - den er stadig aktuel.

"Greed is good", lød det enkle og centrale budskab i filmen Wall Street, der runder 20 år i år. Et andet centralt budskab var "no comment what so ever" - to udsagn fra hovedpersonen Gordon Gekko, der samler hans filosofier om at drive finansforretninger i én knyttet næve.

Begge udsagn lyder fortsat dugfriske i en finansjournalists øre. Aldrig har finanssektoren bugnet af større overskud, og aldrig har kommentarerne fra direktionsgangene været mere kontrollerede.

Filmen havde premiere i USA i december 1987 med Michael Douglas i den Oscar-belønnede hovedrolle som Gordon Gekko - en benhård kapitalist og investor, der ikke går af vejen for insiderhandel, bluff, virksomhedsraids og slagtning af selskaber for at tjene penge.

Han får en tilhænger i form af den unge aktiemægler Bud Fox, som Charlie Sheen lægger krop til. Men ak, det hele ender i ulykke for vores børshelte, der i slutningen af filmen dømmes for insiderhandel.

Michael Douglas blev udpeget til rollen som Gekko af Oliver Stone, og han beskriver i et interview fra dengang sin rollefigur som en stor hvid haj, der "spiser og svømmer, spiser og svømmer", skriver hjemesiden e24.no.

Under arbejdet med rollen forberedte Douglas sig ved at mødes med investorer og børsspekulanter. Og ifølge skuespilleren giver filmen et rammende bilelde af "hjerteløshed, manipulation og flosset moral i et miljø, hvor penge betyder alt, fordi penge er magt," som Michael Douglas udtrykte det over for Aftenposten.

Han beskriver desuden Gordon Gekko som en kapitalist, der er gået amok.