Film om Steve Jobs flopper

Den første af to film om Steve Jobs formår ikke at svare på de vigtigste spørgsmål om vor tids måske største erhvervsleder.

Steve Wozniak (til venstre) og Steve Jobs i de tidlige Apple-dage - den første mener, at portrættet af den sidste langt fra yder en af vor tids mest innovative ledere retfærdighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMBERLY WHITE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er hverken stor filmkunst eller en passende beskrivelse af begivenhedernes gang. Det er to af konklusionerne efter verdenspremieren på ”jOBS,” den første af to film på vej om Apples legendariske grundlægger.

”jOBS,” der kommer til biograferne i april, fik premiere på den nyligt afholdte Sundance Festival, og anmeldelserne var mildest talt blandede. Der er enkelte, som hylder filmen som et vigtigt bidrag til historien om vor tids måske største erhvervsleder , men i det store hele er der skuffelse at spore.

I tech-miljøet har den meget populære Steve Wozniak, medstifter af Apple, fået masser af taletid til at påpege faktuelle unøjagtigheder. Steve Wozniak mener samtidig, at filmen stiller både ham og Steve Jobs i et dårligt lys.

Filmen sparer da heller ikke på scener, hvor Steve Jobs skælder ud, snyder, bedrager og i det hele taget ikke har ret meget til over for sine medmennesker. De mørkere sider af Steve Jobs er ikke ukendte for offentligheden efter Walter Isaacsons berømte biografi fra 2011, men mange anmeldere mener, at disse bliver overdrevet for dramatikkens skyld.

Det bliver ikke bedre af, at Steve Jobs spilles af Ashton Kutcher, der får en sønderlemmende kritik i blandt andet ”The Independent.” Hans begrænsede talent formår ikke at vise dybderne og kompleksiteten i Steve Jobs' person, og derfor er filmen for tynd, lyder dommen.

Derfor efterlyser man både i tech- og filmmiljøet et bedre svar på filmens grundlæggende spørgsmål: Hvad er et geni? Det er ikke nok at være et dumt svin.

Der er en anden film om Steve Jobs på vej baseret på Walter Isaacsons biografi og skrevet af Aaron Sorkin, der også begik filmen ”The Social Network” om Facebook og stifteren Mark Zuckerberg.