Fiat går i clinch med Chrysler

Briefing:Sergio Marchionne, chef for Fiat Auto, er ifølge Financial Times en stærk kandidat til at tage årets hæderpris for at udvise det største mod i internationalt erhvervsliv ved at søge en alliance med Chrysler, som vil give Fiat en aktiepost på 35 procent. Marchionne forudsagde i december, at der kun vil være seks globale bilkoncerner tilbage, når støvet har lagt sig.

Carlos Slim slår til igen
Carlos Slim Helu, Mexicos rigeste mand, elsker fodbold, cigarer og gode tilbud. Sidstnævnte giver krisen rig mulighed for. Han har netop skudt 250 mio. dollar i den skrantende avis New York Times, ligesom han har postet penge i Citigroup og stormagasinet Saks.

Russeren og London-avisen

Aleksander Lebedev, russisk milliardær, har købt aktiemajoriteten i britiske Evening Standard, som han efter eget udsagn yndede at læse, da han i 1980’erne var KGB-spion i London. Lebedev ejer i Rusland avisen Novaja Gazeta foruden aktier i banker og flyselskabet Aeroflot.

Toyota og Toyoda

Akio Toyoda, nyudnævnt chef for Toyota, har som barnebarn af grundlæggeren Kiichiro Toyoda en tung arv at bære. Både faderen og onklen har tidligere ledet den japanske bilkoncern, der for nylig fik sit første underskud i årtier. Indsatsen for at blive verdens største bilproducent har dog været styret af kræfter hentet udefra.

FT-ejer trodser krisen

Marjorie Scardino, chef for forlagskoncernen Pearson siden 1997 og en af Storbritanniens kendteste erhvervskvinder, har stadig et godt greb om forretningen, der tæller avisen Financial Times og forlaget Penguin. Trods svære tider for mediebranchen indfriede Pearson forventningerne til indtjeningen i 2008.

Alwaleed tilbage til hjemegnen

Alwaleed bin Talal, saudiarabisk milliardær, har ikke haft det sædvanlige held med sine investeringer, der ellers har gjort ham til en af verdens rigeste personer. Efter et rekordunderskud på 8,6 mia. dollar i fjerde kvartal bl.a. i kraft af store kurstab på Citigroup, vil han sadle om og fokusere mere på Saudi-Arabien og omegn, bebuder han.

Schröder holder kontakten

Gerhard Schröder, tidligere tysk kansler, plejer stadig de russiske forbindelser. Er udnævnt til bestyrelsen for Ruslands tredjestørste olieselskab, TNK-BP, efter en større magtkamp mellem ejerne, britiske BP og tre russiske oligarker. Schröder menes stadig at kunne trække på et tæt forhold til Vladimir Putin.

Bonus til HP-chefen

Mark Hurd, chef for Hewlett-Packard, bliver godt betalt for at have gjort selskabet til verdens største pc-producent. Hans lønpakke nåe­de sidste år 42,5 mio. dollar – mod de 25,2 mio., han fik i 2007. Det skyldes primært en præstationsbonus på 18,6 mio. dollar.

Bankchefen bør strippes

Sir Fred Goodwin, tidligere chef for Royal Bank of Scotland, bør ifølge kritiske røster levere sin Sir-titel tilbage, efter at den nu delvist nationaliserede bank har varslet et minus på 28 mia. pund. Det er det største underskud i britisk erhvervshistorie.