Fiasko for opsparing til firma-start

Op. Nye tal fra Skat viser, at andelen af danskere, der bruger etableringskontorordningen til at spare op til at starte egen virksomhed, er faldet støt over de sidste fem år.

Antallet af potentielle iværksættere, der sparer op til egen virksomhed via etableringskontoordningen, er faldet markant de seneste fem år.

Kontoen var oprindeligt tænkt som en tilbud, hvor danskere, der drømmer om at starte egen virksomhed, med skattefradrag kan sætte penge ind og senere bruge dem på at realisere iværksætterdrømmen.

Siden 2002 er antallet af personer, der indbetaler penge på iværksætterkontoen, faldet med godt 26 procent fra 2.753 i 2002 til 2.049 sidste år.

Det historisk lave antal skal ses i forhold til, at det samlede beløb, som håbefulde iværksættere har indbetalt på deres etableringskonto, er faldet fra 180 mio. kr. til 166 mio. kr. i samme periode.

Nu er skatteministeriet så klar med et redesign af ordningen med det mål at få flere lønmodtagere til at spare op til en iværksættertilværelse.

Den ansigtsløftning indebærer blandt andet øgede afskrivnings- og fradragsmuligheder, men ifølge leder af skatteafdelingen i Info:Revision Jørgen Frausing vil de lovede forbedringer overhovedet ikke få nogen effekt.

»De nye tiltag vil ikke hjælpe det mindste, for ordningen er stadig håbløs. Det væsentlige problem ved kontoen er, at iværksætterne ikke har mulighed for at spare op til køb af virksomhed, og det bliver ikke ændret i det nye forslag,« fastslår han.

Et af hovedpunkterne i skatteminister Kristian Jensens (V) forslag er, at aktiver købt for etableringskontomidler fremover kan afskrives med 42 procent mod 30 procent hidtil. På den måde kan danskere, der betaler topskat, også se en fordel i at bruge ordningen. Ifølge juridisk konsulent i Dansk Erhverv Ulla Brandt er de nye tiltag et skridt i den rigtige retning, men hun understreger, at justeringerne ikke løser problemerne med etableringskontoen.

»Som det ser ud i dag, kan det langt nemmere betale sig at spare penge op til alderdom frem for at spare penge op til at starte virksomhed, siger hun.