Fem medarbejdere du skal holde dig fra

Det er dyrt at fejlansætte – så vær på vagt. Læs her om "Krystalglasset" og de fire andre medarbejdertyper, som du skal være varsom med at tilbyde en kontrakt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke altid let at ansætte de rigtige personer. Mange ledere oplever, at deres nye drømmemedarbejder viser sig at være en katastrofe – og når det går galt, handler det næsten altid om personlighed.

Det fortæller direktør Torben Tolstøj fra den danske test- og analysevirksomhed People Test Systems A/S, som leverer human capital insight – viden om menneskers personlighed og potentiale – til erhvervsledere.

De problematiske medarbejdertyper 1. Obstruktøren

2. Bortforklaringen

3. Den administrative katastrofe

4. Krystalglasset

5. Samtalemaskinen

Fyres på grund af personilghed"Vi plejer at sige, at folk ansættes på deres faglighed, men fyres på grund af deres personlighed", fortæller han og fortsætter:

"Det er dyrt for og besværligt for virksomheden at vælg forkert – men også for kandidaten er det forbundet med store personlige omkostninger at blive fyret.

Han mener derfor, at det er uforsvarligt ikke at anvende en personlighedstest ved ansættelser. I ni ud af 10 tilfælde ville man nemlig kunnet have undgået en fejlansættelse.

Det handler om det rigtige match mellem organisation og kandidat, fortæller han. "Og det kan en seriøs personlighedstest hjælpe til med at afdække".

På baggrund af sit arbejde med personlighedstest har Torben Tolstøj opstillet en række arketyper, man som leder skal passe på med at ansætte.

"Alle mennesker kan noget og passer ind et sted", slår han dog fast. Derfor er der snarere tale om "forkerte virksomheder til den rigtige person".

"Når det handler om personvurdering er der nemlig ikke noget, der hedder rigtig og forkert. Dog er der fremherskende egenskaber, der vil være til gene de fleste steder – og det er i disse tilfælde, man som leder skal være varsom. Hvis ikke, virksomheden er gearet til disse typer, kan det går galt".