Fem grunde til at teste din næste medarbejder

Udadvendt, idérig, eftertænksom eller analyserende? Flere og flere virksomheder bruger personlighedstest i jagten på den perfekte medarbejder. Læs psykologens fem bud på hvorfor.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere virksomheder anvender personlighedstest ved ansættelse en ny medarbejder. Ledernes Hovedorganisation har bl.a. dokumenteret, at tre ud af fire virksomheder benytter sig af personvurderinger til rekruttering af ledere.

People Test Systems A/S, der arbejder med viden om menneskers personlighed og potentiale, ser en lignende tendens. Psykolog og faglig ansvarlig for virksomheden, Heidi Schiøtz, fortæller, at også medarbejdere på niveauerne under chefniveauet i stigende grad testes.

Læs også: Fem grunde til at teste din næste medarbejder 1. Større afklarethed

2. Øget fairness

3. Tempo

4. Det kan betale sig

5. Hele virksomheden styrkes

Det virkerForklaringen er, at der er mangel på dygtige medarbejdere – og at personlighedstest faktisk virker, fortæller Heidi Schiøtz. "I hvert fald hvis testen er af en god kvalitet, og hvis brugeren kan sit værktøj", siger hun.

"Når nogen mener, at de ikke laver bedre rekrutteringer ved hjælp af personlighedstest, kunne en hypotetisk forklaring være, at de ikke er dygtige nok til at bruge testen", slår hun fast. "I mit eget arbejde fokuserer jeg derfor ikke kun på at udvikle en god test, men i lige så høj grad på at uddanne dygtige brugere".

Heidi Schiøtz og People Test Systems refererer desuden til dokumenteret viden om, at det gør en forskel at anvende personlighedstest. Bl.a. en international undersøgelse fra 2005. Hun slår dog fast, at en personlighedstest aldrig må stå alene i vurderingen af en kandidat: "En test er et vigtigt redskab, men ikke det eneste. Den skal altid indgå i et såkaldt flersidet bedømmelsesgrundlag, hvor fx det personlige interview og den klassiske referencetagning også tages i brug. Desuden skal en test altid ledsages af en tilbagemelding, hvor testperson og interviewer gennemgår resultatet".

"Det er min erfaring, at en sådan seriøs gennemgang ikke blot gavner virksomheden. Også kandidaten har typisk lidt af en ahaoplevelse. Han eller hun bliver simpelthen klogere på sig selv og sine egne styrker", slutter hun.

Læs Heidi Schiøtz' og People Test Systems fem gode grunde til at anvende personlighedstest ved ansættelse af nye medarbejdere

1. Større afklarethed

2. Øget fairness

3. Tempo

4. Det kan betale sig

5. Hele virksomheden styrkes

LÆS MERE