Fattigbyer slukker frihedens festfyrværkeri i USA

I dag fejrer USA uafhængighedsdagen. Frihedens dag. Normalt fejres det ved at sende krudt og raketter op i himmelhvælvet, men ikke i år. Mange byer har ikke råd til festfyrværkeriet.

Foto: Yana Paskova
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag fejrer USA Fourth of July, uafhængighedsdagen.  

Normalt sker det ved at sende krudt og raketter op mod himmelhvælvet, men mere end 30 kapitaltørstige byer i USA må nu tage til takke med en blank, sort himmel i aften, skriver CNN. 

Riget – og byerne – fattes penge. 

Det har blandt andet fået viceborgmester Dave Lieberth i byen Akron i Ohio til at bryde den 35 år lange tradition med at farvelægge himlen over byens sekssporede motorvej: 

- Det er simpelthen ikke produktivt at bruge 106.000 dollar på fyrværkeri. Det svarer til lønnen for en brandmand eller politimand i et helt år, siger han. 

Heller ikke Stamford i Connecticut kan brage sig igennem den traditionsrige nationaldag. 

- Selvom det er en populær begivenhed, kan vi simpelthen ikke forsvare at fyre to eller tre medarbejdere på grund af 15 minutter fyrværkeri, siger Stamfords direktør for administration, Fred Flynn. 

Præsidentens hjemby sparer også 

Selv Chicago, hjembyen for præsident Obama, skruer ned for frihedens festfyrværkeri. Normalt brænder de et fyrværkeri-extravaganza af for en million dollar dagen inden den fjerde juli. En million mennesker bøjer nakken, kigger op og måber over krudtshowet, der kickstarter en uges mad- og musikfestival i byen. 

Men nu skruer Chicago altså ned for bragene. Nu vil byen blot tænde op under tre mindre fyrværkerier langt Lake Michigan. 

- Byerne går igennem en hård tid i forhold til budgetterne, og alt er på bordet, fortæller Christiana McFarland, økonomidirektør hos byernes interesseorganisation. 

Så slemt står det nu åbenbart til, konstaterer CNN, at selv det at fejre amerikansk uafhængighed ved at sprænge ting i luften, skal der skæres i. Suk.