Farvel til kolde resultatmål af medarbejderne

Digitaliseringen har ramt de danske virksomheder, og det gør, at de ikke længere bare kan styre efter nogle strategimål, som ligger fem eller ti år ud i fremtiden. Det kræver ny ledelse med langt mere fokus på de enkelte medarbejdere.

Lederne skal skabe en retning og et mindset og arbejde med at optimere den enkelte medarbejders præstationer. Det handler om at slippe medarbejderne fri. På den måde øges evnen og hastigheden i forandringen,« siger Jim Hagemann Snabe. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Farvel til tunge regneark og kolde resultatmål. Fremtidens ledere i de danske virksomheder skal være langt bedre til at motivere deres medarbejdere og vise dem tillid i stedet for hele tiden at måle deres præstationer på en guldvægt.

Næsten sådan lyder indgangen til lærerbøger om ny dansk ledelse. På den del af Copenhagen Business School, der hedder CBS Executive, er det første hold på en helt ny ledelsesuddannelse netop begyndt. Uddannelsen er blevet til i et samarbejde med konsulentfirmaet High Performance Institute, og den henvender sig til ledere i både den offentlige og private sektor.

På uddannelsen skal deltagerne lære ledelse ved at få inspiration fra kunstens og sportens verden. Hvordan får man alle på et håndboldhold til at yde den bedst mulige præstation? Og hvordan får man en stor gruppe operasangere til at lave den bedst mulige forestilling?

Danske Jim Hagemann Snabe er en af initiativtagerne til den ny uddannelse. Han har bl.a. været topchef i SAP AG, der er det største europæiske softwarefirma og det fjerdestørste i verden efter Microsoft, IBM og Oracle.

I dag er han professionel bestyrelsesmedlem og havde en nøglerolle i det nyligt holdte topmøde for alverdens topledere i Davos i Schweiz.

Jim Hagemann Snabe lægger ikke skjul på, at dagsordenen for de danske virksomheder i dag hedder konstant forandring. Man kan ikke længere blot styre efter nogle detaljerede forretningsplaner, der planlægger udviklingen flere år ud i fremtiden.

»Min hypotese er, at den hastighed, vi har haft i IT-branchen, nu rammer alle brancher, fordi alle skal forholde sig til det digitale. Vi skal finde en måde at lede på, hvor alt forandrer sig i et meget højt tempo. Min tid i SAP, hvor jeg var i 25 år, var præget af, at virksomheden genopfandt sig selv fire gange. Man skal lave om, når det går godt, så man ikke ender med at blive irrelevant,« siger Jim Hagemann Snabe, der mener, at virksom-hederne skal gøre op med den antagelse, at de kan planlægge sig ud af alt.

Slip medarbejderne fri

»Normalt arbejder virksomhederne med en strategi, som derefter bliver brudt ned på forretningsplaner, og så bliver der lavet nogle målepunkter ud fra det. Men i stedet skal lederne skabe en retning og et mindset, og arbejde med at optimere den enkelte medarbejders præstationer. Det handler om at slippe medarbejderne fri. På den måde øges evnen og hastigheden i forandringen,« siger Jim Hagemann Snabe.

Som konkret eksempel på den nye ledelse fremhæver Jim Hagemann Snabe, at SAP havde en strategi om at få fordoblet omsætningen. Den blev oversat til, at SAP skulle lave software, der kan nå og bruges af en milliard mennesker.

»Det er en helt anden måde lave strategi på. Ledelse handler meget om drømme og detaljer. Vi skal have en drøm om, hvor vi skal ende henne. Og så skal vi fokusere på at blive bedre til væsentlige områder, som øger muligheden for at nå drømmen. Ikke alt for mange detaljerede planer,« siger Jim Hagemann Snabe.

Udforder traditionel ledelse

Den filosofi skal de 28 deltagere på det første hold af uddannelsen trænes i. CBS Executive skriver selv, at det er et skridt væk fra den ledelse, man dyrkede i »industri-perioden«.

»Vi laver uddannelsen for at udfordre den traditionelle form for ledelsen. Der er lige kommet en undersøgelse om den offentlige sektor i England. Den viser, at sektoren er blevet dyrere og dårligere, efter at man har indført resultatkontrakter for medarbejderne. Det er ikke, fordi vi siger, at al traditionel styring af medarbejderne er dårlig. Men der er for lidt fokus på ledernes relationer til den enkelte medarbejder, så vedkommende kan udfolde sit potentiale,« siger den ansvarlige for uddannelsen på CBS Executive, Stine Staffeldt.