Farvel til fluesmækkeren

Om få dage forsvinder et kendt og elsket fænomen fra de danske butikker. Fra 1. januar er det helt slut med at betale pr. fluesmækker.

Fra den 1. januar er det slut med at betale med fluesmækker i de danske butikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Jespersen
I de sidste 30 år har den ellers været en uundværlig del af dansk butiksliv. Millioner af danskere har betalt i butikker og skrevet under på den lille hvide seddel, som ekspedienterne med ferme hænder stak ind i, og bagefter trak ud af fluesmækkeren.

Men PBS, som styrer den danske dankorttrafik, vil ikke længere have besværet med at taste tal fra de små papirlapper ind i systemet.

Derfor har PBS forbudt den som det primære betalingsmiddel. Forretningerne skal enten investere i en elektronisk forbindelse, eller nøjes med at opkræve kontanter hos kunderne.

Og langt de fleste har pareret ordre, i øjeblikket er det kun et fåtal af de danske butikker, der holder fast i fluesmækkeren, fortæller pressechef i PBS, Søren Winge:

- Det er kun 2.500 forretninger, der stadig bruger fluesmækkeren som primær betalingsform, og det er især små forretninger med meget få betalinger, eller forretninger som er mobile og har kunnet tage fluesmækkeren med under armen, siger han til P4 Trekanten, DR Vejle.

PBS regner med at de sidste fluesmækkerbutikker køber en elektronisk forbindelse i løbet af januar, men hvis det ikke sker, så får det altså konsekvenser for butikkerne.

- I yderste fald kan vi jo blive nødt at lukke deres dankortkonto, siger Søren Winge. Men den trussel bliver PBS næppe nødt til at føre ud i livet. Selv små forretninger med ned til 10 betalinger om dagen har nemlig besluttet at investere i den elektroniske forbindelse.

RB-Børsen