Familieformuer vejer tungt blandt USA's rigeste

Vil du være milliardær i USA, så er det en rigtig god idé at blive født ind i en familie med gamle penge.

Gamle penge er gode - men varer nødvendigvis ikke altid evigt. David Rockefeller er barnebarn til John D. Rockefeller, der engang var verdens rigeste mand. I dag er familieformuen skrumpet ind til "kun" 15 mia. kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADALBERTO ROQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Walmart, Mars-chokolade, Cox-medier og Cargill-fødevareselskaberne. Det er nogle af de store hæderkronede amerikanske selskaber, der har dannet grundlag for svimlende milliardsummer hos en lang række af de milliardærer, Forbes Magazine i dag udpeger til USA's rigeste. For selv om listen også er præget af mange iværksættere - især inden for it-branchen - så er det de gamel penge, der sidder tungt på en række af de fornemste placeringer.

Ikke mindst familien bag Wal-Mart supermarkederne sætter dagsordenen i overklassen i USA. Det kan godt være, at familiens penge ikke er tjent lige så hurtigt som milliarderne, der er fulgt med Microsoft, Google og Facebook. Til gengæld har konceptet bag Wal-Mart vist sig langtidsholdbart og forgyldt en hel familieklan.

Se billederne: Her er USA's rigeste

Den 4. rigeste, den 7. rigeste, den 8. rigeste og den 9. rigeste i USA er alle arvinge til Wal-Mart pengene. Enten som børn af stifteren eller som svigerdatter, da en af stifterens sønner omkom i et flystyrt i 2005. Fælles for dem alle er, at de enten er gået aktivt ind i driften af Wal-Mart eller har stiftet andre selskaber på baggrund af deres arv.

Men selv Wal-Mart arvinge der har holdt sig mere på afstand af familiefirmaet og kun har holdt fast i en mindre aktieandel i Wal-Mart, er multi-multi milliardærer i dag. Som for eksempel 61-årige Ann Walton Kroenke, der med en formue på 19 mia. kroner "kun" er USA 98. rigeste - men som hvis hun var dansker ville stryge direkte ind på en 6. plads over Danmarks rigeste - lige foran Lars Larsen og direkte efter Familien Due Jensen, der ejer Grundfos.

Flere andre amerikanske familier har råd til både penthouse i New Work, landsted i Californien, skihytte i Aspen og et Lear-jet til den daglige transport. Det gælder blandt andet arvingene til selskabet bag Mars-baren - familien Mars som de hedder. Her finder man tre familiemedlemmer på listen over USA's rigeste - Forrest, John og Jacqueline Mars. Hver især er de gode for 60 mia. kroner - eller en samlet familieformue der overgår Mærsk Mc-Kinney Møllers personlige formue med 55 mia. kroner. De søskende er tredje generation i arvinge til Mars-formuen.
 

Også i fødevarebranchen - dog i en lidt bredere forstand end kun slik - er Cargill-familien. Cargill laver alt fra slagteriprodukter over dyrefoder til afgrøder, og er USA's største privatejet firma. I alt er der syv Cargill-arvinge på Forbes liste over de 400 rigeste i USA - gode for mellem 12 og 24 mia. kroner.

Blandt andre af USA's rigeste familier er Koch-familien, der lever af blandt andet udstyr til byggebranchen. De to Koch-brødre er gode for tilsammen 250 mia. kroner. Også Cox-familien gør sig godt på listen. Familien har tjent penge på mediebranchen, hvor de ejer både elektroniske og trykte medier. Overhovede i familien er Anne Cox Chambers, der i en alder af 90 år er god for over 70 mia. kroner.

Familieformue er dog ingen garanti for, at man til evig tid vil indtage en førende position blandt USA's rigeste. For 100 år siden var Rockefeller-familien USA's - og verdens - absolut rigeste. I dag skal man ned til plads nummer 153 for at finde David Rockefeller - barnebarn af legendariske John D. Rockefeller. David Rockefeller er i dag 95 år gammel og i færd med at forære størstedelen af den resterende formue på 15 mia. kroner væk til velgørenhed.