Faglærte i industrien kan blive en mangelvare i 2020

For få vælger en erhvervsuddannelse, viser en ny analyse, og skal vi undgå at hive udenlandsk arbejdskraft til landet, skal dobbelt så mange uddannes fra næste år.

For lidt kendskab til erhvervsuddannelserne er blandt årsagerne til, at færre end hver femte vælger en fremtid som svejser, social- og sundhedshjælper eller brolægger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Hvis virksomhedernes behov for faglærte medarbejdere skal opfyldes, når vi når til 2020, skal der sættes ind med en hårdtslående indsats. For allerede fra næste år er det nødvendigt, at der bliver uddannet dobbelt så mange på industriens erhvervsuddannelse, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).

Særligt ser det skidt ud inden for jern- og metalområdet og handel og kontor. For at virksomhederne ikke skal tvinges til at hente udenlandsk arbejdskraft på de områder, skal der fra næste år og indtil 2017 optages 6.100 flere elever årligt på jern- og metaluddannelser, mens det drejer sig om knap 3.900 inden for handel og kontor. Det svarer til en stigning på henholdsvis 127 procent og 41 procent.

»Vi har brug for dygtige faglærte, som kan være med til at udvikle nye produkter og smartere måder at producere på. Virksomhederne efterspørger kompetente og motiverede unge med mod på udfordringer og lyst til at gøre karriere og måske videreuddanne sig inden for industrien,« siger DIs administrerende direktør, Karsten Dybvad.

For lidt kendskab til erhvervsuddannelserne er blandt årsagerne til, at færre end hver femte vælger en fremtid som svejser, social- og sundhedshjælper eller brolægger. Derfor har DI, Dansk Metal, 3F og HK allieret sig med Region Midtjylland og tager på rundtur på folkeskolerne for at gøre 8.-10. klasseeleverne opmærksomme på mulighederne ved en erhvervsuddannelse.

»Det vigtigste er, at de unge vælger deres uddannelse på det bedst mulige grundlag. Derfor skal vi sprede det gode budskab til folkeskoleeleverne om erhvervsuddannelsernes mange muligheder og om, at der faktisk er jobs at få og en god løn,« siger forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen.

Kollegaen i HK/Privat, Simon Tøgern, peger også på, at jobsikkerheden er stor, og at der er »gode muligheder for at efteruddanne sig«.

I dag vælger størstedelen fortsat en gymnasial uddannelse, men otte procent af de unge, der når at afslutte den, begynder efterfølgende på en erhvervsuddannelse inden for 15 måneder. Det viser tal fra 3F.

Det samme gælder 31 procent af de unge, der hopper fra en gymnasial uddannelse. Samlet set var der 4.479, der gik på gymnasiet i 2011, som inden for de efterfølgende 15 måneder begyndte på en erhvervsuddannelse.

»Disse tal bekræfter, at alt for mange unge næsten per automatik vælger en gymnasieuddannelse. Jeg forstår godt, at manglen på praktikpladser fylder meget hos de unge og forældrene, og at gymnasiet derfor fremstår som det sikre valg. Vi skal derfor blive bedre til at vise de unge, at der i industrien er gode muligheder for at få en praktikplads,« siger gruppeformand i 3F, Mads Andersen.

Rundturen begynder i Viborg mandag og kommer i løbet af ugen gennem Herning, Randers, Aarhus og Holstebro.