Fagforeningsbosser varmer op til trepartsforhandlinger

Erhvervslivets rammevilkår og mangel på kvalificeret arbejdskraft er to centrale emner, som fagforeningerne har fokus på op til trepartsforhandlingerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis der er to parter, der står sammen på det danske arbejdsmarked anno 2015, er det tilsyneladende fagbevægelsen og arbejdsgiverne­.

I hvert fald hvis man skal dømme efter centralt placerede fagforeningsbossers første bud på, hvad de ser som de centrale emner på dagsordenen til de trepartsforhandlinger, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har lovet at invitere til efter nytår.

Virksomhederne og deres organisationer kalder på løsninger, der sikrer mere kvalificeret arbejdskraft, lempeligere rammevilkår og øget produktivitet, mens fagforeningerne erklærer sig parate til at hjælpe med opkvalificering, efteruddannelse og fleksibilitet på arbejdspladserne.

Hos 3F-formand Per Christensen står mere uddannelse og bedre rammevilkår for private og offentlige virksomheder øverst på listen.

»Vi vil gerne have uddannelse højt på dagsordenen. Vores håb er, at alle vil insistere på et historisk løft af uddannelse af lønmodtagerne fra bund til top på arbejdsmarkedet. Det ville være rigtigt flot, hvis én af de ting, der kom ud af trepartsforhandlingerne, var en strategiplan for at løfte uddannelsesniveauet i Danmark,« siger Per Christensen.

Samtidig er han villig til at være med til at diskutere, hvordan fagbevægelsen kan være med til at forbedre produktiviteten og sikre bedre rammevilkår for at drive privat og offentligt virksomhed i Danmark.

»Hvis bedre og mere lige rammevilkår i forhold til udlandet kan skabe flere job for vores medlemmer, vil vi gerne bidrage,« siger Per Christensen, der samtidig understreger, at det ikke betyder, at 3F er klar til at sluge yderligere forringelser for de svageste.

»Det må naturligvis ikke gå ud over den fælles kasse forstået på den måde, at vi ikke vil være med til at finansiere en lempelse af energiafgifter eller at ændre på arveafgiften til fordel for en stenrig Lego-familie, hvis det betyder forringelser i vilkårene for dem, der er på kontanthjælp,« siger Per Christensen.

Automatisering fjerner job

Hos HK, der organiserer ansatte inden for handel, kontor, service og IT, er den største udfordring ifølge formand Kim Simonsen udsigten til, at 600.000 til 800.000 job i de kommende år forsvinder til automatisering, og hvad de folk, der mister deres job, skal lave i stedet.

Derfor spiller uddannelse og opkvalificering også en stor rolle for HK-formanden.

Men han kan også godt se fornuften i at skabe bedre rammevilkår for virksomhederne­.

»Jeg kan sagtens se, at ambitionen om at sikre et fremtidigt arbejdsmarked, kan komme med på dagsordenen, for eksempel når det gælder det grønne område. Men det må ikke kun handle om industriens rammevilkår. Det er vigtigt, at vi også har fokus på servicedanmarks behov,« siger Kim Simonsen­.

Også hos Forbundet af Offentligt Ansatte, FOA, står uddannelse og ikke mindst at løfte folk fra ufaglærte til faglærte højt på dagsordenen.

»Og så vil vi gerne have klarhed over, hvilke økonomiske rammer, den offentlige sektor har at operere under i de kommende år. Det er svært at finde ud af i øjeblikket,« siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Selv om der ser ud til at være et fælles fodslag i fagbevægelsen om de overordnede temaer forud for trepartsforhandlingerne, forestår der hårde forhandlinger mellem de 18 fagforbund i LO, når de skal blive enige om, hvilket mandat til forhandling de vil give den nye LO-formand, Lizette Risgaard.

Alle er dog enige om, at trepartsforhandlingerne er en vigtig mulighed, som ikke må forpasses.

»Succes ved trepartsforhandlingerne er meget højt oppe på min vigtigheds­dagsorden. Lønmodtagerne mangler nogle sejre. Så det er helt afgørende, at trepartsforhandlingerne ender med et godt resultat. Vi har en enestående mulighed for at skabe resultater lige nu. Det gik ikke for godt sidste gang. Derfor er det vigtigt at finde de nødvendige kompromisser,« siger Kim Simonsen fra HK.

»Jeg tror, der er en større vilje til at trampe i takt i fagbevægelsen efter LO-kongressens valg af ny formand, og efter at vi har fået nye fejekoste ledelsen af LO. Vi bliver styrket og mere klare i mælet med den nye ledelse og de nye medarbejdere i toppen af LO,« siger 3Fs formand Per Christensen, der tror på et resultat af trepartsforhandlingerne, ikke mindst fordi statsminister Lars Løkke Rasmussen også har brug for succes.

»Lars Løkke Rasmussen har brug for en sejr i forhold til sit politiske bagland. Jeg har også brug for succes. Ikke af hensyn til fagbevægelsen og arbejdsmarkedets parters indflydelse, men fordi det vil gavne vores medlemmer at få nogle aftaler i hus. 3Ferne skal kunne sige, at Per gjorde en forskel. Det er helt afgørende for mig, at det rammer medlemmerne i maven, at jeg har siddet og set Lars Løkke Rasmussen i øjnene,« siger Per Christensen.