Fagforening advarer mod forringelser i SU'en

Forringelser i SU'en kan blive en del af den kommende 2025-plan. FTF advarer mod at tage fra de studerende.

Den seneste reform af den danske SU fandt sted i 2013. Her fjernede man det sjette år med SU for studerende, der er startet på studiet mere end to år efter gymnasiet. Grundbeløbet til hjemmeboende blev samtidig sænket og reguleringen ændret, så SU'en frem mod 2021 ikke vil stige i samme takt som tidligere. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten alt er på bordet, når regeringen tager hul på de længe ventede forhandlinger om en økonomisk plan frem mod 2025.

Blandt andet har partierne i blå blok meldt sig klar til at se nærmere på besparelser på SU'en, forud for at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag formiddag fremlægger regeringens udspil til en 2025-plan.

Nogle af de idéer, der udveksles bag Christiansborgs murer, er blandt andet at sløjfe SU'en på det sjette studieår eller gøre den lånebaseret på kandidatuddannelser, så man skal betale tilbage til staten.

Men nu advarer FTF, som er hovedorganisationen for 70 faglige organisationer, mod at forringe støtten til de studerende.

FTF har forsøgt at rydde op i den verserende SU-debat, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Ved at gennemgå den nyeste forskning mener FTF entydigt at kunne påvise, at en lavere SU vil betyde, at færre unge fra hjem, hvor forældrene ikke har en uddannelse, vil tage en videregående uddannelse.

- Vi hører hele tiden skåltaler om, at det er så vigtigt, at vi er så uddannede som overhovedet muligt. Hvis vi skærer i SU'en, vil færre tage en uddannelse. Det går ud over samfundets samlede vækst, siger Bente Sorgenfrey, som er formand for FTF.

Det vil ifølge FTF koste samfundet tre milliarder kroner om året.

- Derfor anbefaler vi, at man ikke piller ved SU'en. Hvis vi ser indgreb i forbindelse med den 2025-plan, der kommer i dag, risikerer vi at udelukke nogen fra at tage en uddannelse, og det vil være skævt, siger hun.

Den seneste reform af den danske SU fandt sted i 2013. Her fjernede man det sjette år med SU for studerende, der er startet på studiet mere end to år efter gymnasiet.

Grundbeløbet til hjemmeboende blev samtidig sænket og reguleringen ændret, så SU'en frem mod 2021 ikke vil stige i samme takt som tidligere.

Både Socialdemokraterne og De Radikale afviser at forringe SU'en. Hvad Venstre vil spille på banen afsløres, når regeringen senere tirsdag præsenterer sin 2025-plan.