Fagforbund tror på slagteriaftale på Bornholm

Fredag aften blev der afholdt informationsmøde for medarbejderne på Danish Crown-slagteriet i Rønne. Fødevareforbundet NFF oplevede kun positive tilbagemeldinger, og det tyder på et ja til aftalen, der sikrer eksistensen af slagteriet.

Jesper Friis er direktør i den afdeling af Danish Crown, der har fremlagt et forslag for medarbejderne, så de kan beholde deres job på slagteriet i Rønne lukker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Brandborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

100 af de 190 ansatte på Danish Crowns svineslagteri på Bornholm var fredag aften mødt frem til et informationsmøde om den aftale, som fødevareforbundet NNF har forhandlet på plads med Dansk Industri for at sikre, at slagteriet undgår lukning.

Stemningen blandt slagteriarbejderne var yderst positiv ifølge forbundssekretær i NNF Jim Jensen. Han mener, det tyder på, at medarbejderne stemmer ja til aftalen og dermed bevarer deres arbejdsplads.

»Vi fremlagde rednings- og udviklingsplanen for vores medlemmer mandag, og fredag aften afholdt vi så et opklarende møde, hvor folk kunne få svar på hvad end, de måtte have af spørgsmål. Vi gennemgik aftalen fra A-Z, så medarbejderne kan afgive stemmer på et oplyst grundlag i næste uge,« siger Jim Jensen til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Helt overvejende kunne vi ikke finde nogen, der var negative omkring aftalen udadtil. Tillidsrepræsentanten, Thomas Hansen, giver også klart udtryk for, at han tror, det bliver et flot ja i afstemningen,« siger Jim Jensen.

Aftalen indebær, at der etableres et medarbejderinvesteringsselskab, som vil være med til at finansiere investeringer på slagteriet, og hvor medarbejderne skal investere cirka 3,5 procent af deres løn.

Medarbejderne får indflydelse på, hvordan selskabet administrerer investeringerne, og der udpeges to medarbejdere til bestyrelsen i investeringsselskabet, mens to personer udpeges af Danish Crown.

Når der er opnået en besparelse på mere end 25 millioner kroner, kan der betales penge tilbage til den enkelte medarbejder af overskuddet - dog tidligst i 2017.

Hvis slagteriet derimod lukkes, inden aftalen udløber, bliver samtlige indskudte midler betalt tilbage til medarbejderne inklusiv et eventuelt overskud.

»Det generelle indtryk er, at medarbejderne har taget godt imod aftalen. Nogle er kritiske, men ikke negative. Der bliver stemt på slagteriet i Rønne onsdag og torsdag frem til klokken 11.00 torsdag. Derefter vil der lægge en afgørelse klar klokken 12.00, når alle stemmer er talt op,« siger Jim Jensen.

Aftalen løber over fem år, hvorefter pengene udover besparelsen betales tilbage, hvis Danish Crown har opnået den ønskede besparelse på slagteriet.