Fagforbund opfordrer til nye lønformer

En række fagforbund mener, at virksomheder i højere grad bør belønne deres medarbejdere for at øge produktiviteten. DI er enig.

Arkivfoto. Fagforbund opfordrer danske virksomheder til at indføre bonusordninger i højere grad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Der skal falde mere end et klap på skulderen af til den medarbejder, der kommer med idéer og tiltag til en øget effektivitet og produktivitet i den pågældende virksomhed, mener en række fagforbund. Det skriver Jyllands-Posten.

Fagforbundene, der samlet har over 400.000 medlemmer i ryggen, åbner nu for omfattende brug af bonus- og resultatløn. Dansk Metal og HK peger på, at det kan motivere medarbejderne i de danske virksomheder til at yde en ekstra indsats, hvis deres produktionsfremmende idéer belønnes med kroner og ører.

"Man dingler en gulerod for næsen af direktøren i form af resultatløn, mens man ikke mener, at medarbejderne har brug for mere motivation. Det bør der laves om på," siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal til Jyllands-Posten.

Forslaget bliver bakket op af DI. Det er ment som et forsøg på at ruste dansk erhvervsliv i den internationale konkurrence. Hvis der indføres bonus- og resultatløn, kan medarbejdere i højere grad forventes at komme med flere idéer og tiltag, som kan hjælpe virksomheden med at tjene flere penge.

"Jeg er enig i, at løn er en vigtig faktor i forhold til at styrke produktiviteten. Det er vi meget positive overfor," siger Steen Nielsen, underdirektør i DI til Jyllands-Posten.

Ifølge en undersøgelse, som Niels Westergaard-Nielsen, professor ved Aarhus Universitet, blandt andet har været med til at lave, så er udbredelsen af resultatløn faldet lidt under krisen. Han mener ikke, at der, rent principielt, er noget i vejen for, at indføre bonusordninger i stort set alle private virksomheder.

Men det kan være vanskeligt at indføre, da mange virksomheder ikke eksperimenter særlig meget med lønnen, da mange, ifølge Niels Westergaard-Nielsen, ikke ved præcist hvad den enkelte medarbejder laver. Derfor bliver lønnen fastsat på lidt tilfældige sammenhænge.

"De medarbejdere, man aflønner med resultatløn, skal også have mulighed for at påvirke resultatet. En fagforening kan være ligeglad med det, for den vil bare gerne have mere i løn til sine medlemmer. Men hvis man ikke kan måle resultater, så øges omkostningerne, uden at det også øger overskuddet. Og så går det galt," siger Niels Westergaard-Nielsen til Jyllands-Posten.