Fagforbund advarer mod at flytte statslige job til provinsen

Fire fagforbund for statsansatte advarer imod en eventuel borgerlig regerings plan om at flytte statslige job til provinsen.

Foto: Torben Christensen. DJØF.
Læs mere
Fold sammen

Det er en rigtig dårlig idé, hvis en kommende borgerlig regering udfører sin plan om at flytte flere statslige arbejdspladser til landets yderkommuner.

Sådan lyder den enstemmige og klare besked fra de fire fagforbund Djøf, Dansk Magisterforening, Ingeniørforeningen og Dansk Told og Skatteforbund, der tilsammen repræsenterer 40.000 statsansatte.

I Politiken advarer de fire fagforbund om, at staten kan miste værdifuld erfaring, viden og mange centrale medarbejdere, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) og company vælger at udflytte statslige job til provinsen.

»Det er et politisk spørgsmål, om man vil flytte statslige ansatte, og det anerkender vi. Men vi vil gerne understrege, at det kan resultere i medarbejderflugt, hvilket går ud over fagligheden og den erfaring, man har oparbejdet i de enkelte myndigheder,« siger formanden for offentligt ansatte i Djøf, Lars Qvistgaard, til Politiken.

Sidste år valgte SR-regeringen eksempelvis at flytte Forsvarets Sundhedstjeneste fra Roskilde til Aarhus. Chefen for Forsvarets Sundhedstjeneste måtte siden beklage, at man »i det store hele skulle genopbygge en ny myndighed«, fordi få flyttede med. Samme seance udspillede sig, da en del af Skat i 2007 blev flyttet til Ringkøbing, og færre end ti ansatte fulgte med. Skat måtte herefter ansætte blandt andre kranførere til at sagsbehandle i en periode.

Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), erkender, at man risikerer at miste uerstattelig viden, men samtidig slår han fast, at det vil skabe lokal vækst og udligne et skævt forhold mellem land og by, hvis statslige arbejdspladser rykkes væk fra hovedstadsområdet.

Venstre har konkret foreslået at flytte Geodatastyrelsen fra København til Aalborg.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at København by sidder på knap 58.000 statslige arbejdspladser, mens eksempelvis Vestjylland kun huser 13.798.