Fagbevægelsens netværk kortlægges i ny magt-bog

LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey ligger højt på top ti listen over fagbevægelsens mest centrale personer, mens tre markante fagforeningsformænd – 3F-formand Per Christensen, FOA-formand Dennis Kristensen og HK-formand Kim Simonsen – ikke optræder på listen.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Sådan er billedet af fagbevægelsens top en ny bog, der kortlægger netværk i fagbevægelsen, erhvervslivet og det politiske liv. Det skriver Ugebrevet A4.

Kortlægningen er gennemført af de tre forfattere Christoph Ellersgaard, Anton Grau Larsen og Sarah Steinitz. De to førstnævnte stod sidste år også bag en omdiskuteret analyse om magtens elite.

Nu udkommer de med en ny bog ’Magtens Atlas’ om netværk i både dansk erhvervsliv, politik og fagbevægelse. Fokuserer man alene på fagbevægelsen og dens vidtforgrenede selskaber, pensionskasser og kooperative virksomheder er der ifølge Christoph Ellersgaard ingen tvivl om, at der er mødesteder, der er langt mere interessante at være medlem af end andre.

Eksempelvis vurderes Lønmodtagernes Dyrtidsfond og LO/FTF’s Ulandssekretariatet til at være de mest centrale mødesteder for faglige ledere.

- Det her er en kortlægning af netværk og ikke af magt. Og når Ulandssekretariatet ligger nummer to som et af de mest centrale fora i dansk fagbevægelse, handler det om, at det er et vigtigt mødested, fordi her sidder både FTF- og LO-formænd samt forbundsformænd fra blandt andet Dansk Sygeplejeråd og Dansk Metal, siger Christoph Ellersgaard til Ugebrevet A4.

Resultaterne i det nye studie møder kritik fra arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, der kritiserer, at en top ti liste over de mest centrale figurer i fagbevægelsen anno 2016 ikke indeholder formændene for Danmarks største fagforbund.

- Når tre af de mest markante personer i fagbevægelsen, nemlig Per Christensen, Kim Simonsen og Dennis Kristensen ikke er med på top ti listen over de mest centrale faglige ledere, viser det noget om, at det her ikke er en troværdig måde at måle noget som helst på, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Forfatter Christoph Ellersgaard afviser kritikken og henviser til, at kortlægningen alene har til formål at vise, hvordan topfolk er forbundet. Når de tre omtalte formænd ikke er på top ti, skyldes det, at man i deres forbund har valgt at lade andre end den politisk valgte formand sidde i de centrale fora, hvor de mest indflydelsesrige i Danmark mødes. Dermed er de tre formænd ikke personligt forbundne til lige så mange magthavere som navnene på top ti-listen, anfører han.