Fagbevægelsen varsler konflikt med Ryanair

Lavprisselskabet Ryanair lancerer torsdag sin nye store satsning på billige flyruter til og fra Danmark. Men fagbevægelsen varsler konflikt, hvis ikke selskabet vil forhandle om en overenskomst for de ansatte.

Foto: PHILIPPE HUGUEN

Danskerne har snart endnu flere billige flyruter at vælge imellem, når lavsprisselskabet Ryanair torsdag lancerer sine planer for en stor satsning på Danmark.

Men allerede inden de nye ruter er blevet præsenteret, møder flyselskabet modstand. Ryanair betaler sit personale så dårligt, at fagbevægelsen varsler konflikt, som i sidste ende kan ende i en blokade, skriver Avisen.dk.

Thilde Waast, som er formand for Flyvebranchens Personale Union (FPU), fortæller, at Ryanair betaler sine stewardesser hen ned til 7.500 kroner om måneden på kontrakter, hvor de ikke får løn under sygdom eller ferie.

»Ryanairs piloter og stewardesser arbejder under vilkår, som er helt uacceptable for os. Derfor varsler vi nu konflikt over for selskabet,« siger hun.

Fagbevægelsen ønsker at få gang i forhandlinger om en overenskomst med Ryanair, hvilket selskabet indtil nu har nægtet.

Selskabets kommercielle direktør, David O’Brien, har tidligere afvist at indgå aftaler med fagbevægelsen alle steder i Europa

»Vi samarbejder direkte med medarbejderne. Vi samarbejder ikke med fagforeninger,« har han sagt.

Varslet om konflikt betyder, at ingen af medlemmerne af Flyvebranchens Personale Union (FPU) må arbejde for Ryanair. Og hvis Ryanair ikke går med til at tegne en overenskomst for stewardesser og piloter, der flyver ud fra København, kan det ende i en større sympatikonflikt, hvor også andre faggrupper som portører og flymekanikere vil overveje at nedlægge arbejdet, skriver Avisen.dk.