Fagbevægelsen raser over Danish Crown

Det er uhørt, når Danish Crown truer med massefyring, hvis ikke tillidsfolk accepterer lønnedgang på deres kollegers vegne. Det mener fagbevægelsen og en arbejdsmarkedsekspert. Danish Crown forstår godt kritikken.

Kantinen hos Danish Crown i Horsens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gangstermetoder, usselt, uhørt og brutalt.

Fagbevægelsen raser over Danish Crown, der i januar stillede tillidsfolk fra fem slagterier et ultimatum om at skrive under på at lade deres kolleger gå ti procent ned i løn for at redde slagteriarbejdspladser.

Tillidsfolkene bekræfter anonymt forløbet over for Politiken, som er i besiddelse af fortrolige forhandlingspapirer.

»Jeg blev chokeret. Jeg fik at vide, at hvis jeg ikke skrev under samme dag, ville halvdelen af jobbene på vores slagteri forsvinde,« siger en af tillidsfolkene til avisen.

Per Christensen, formand for fagforbundet 3F, er rystet over slagterigigantens fremgangsmåde.

»Usle metoder fra en organiseret arbejdsgiver. Uhørt og brutalt. Vi har ikke set noget lignende i mange år. Håber arbejdsgiverne får styr på sine egne. Har de glemt en »lille« aftale fra 1899? Fuld opbakning til NNF (fødevareforbundet, red.) i kampen mod den slags metoder,« skriver han på Facebook.

Jim Jensen, forbundssekretær i netop NNF, har aldrig hørt om lignende adfærd på det danske arbejdsmarked.

»Det er faktisk helt uhørt i dansk sammenhæng, og jeg tror aldrig, vi før har set en virksomhed opføre sig sådan på det danske arbejdsmarked,« siger han og tilføjer:

»Det er ren gangstermetode. Det var sådan noget, man gjorde i 1930erne i USA.«

Kravet fra Danish Crown om lønnedgang blev stillet under et møde i Danish Crowns hovedsæde i Randers i januar. Her blev tillidsfolkene enkeltvis og med en times mellemrum præsenteret for kravet, der gik ud på, at slagteriarbejderne skulle gå fem procent ned i løn samtidig med, at der skulle afleveres fem procent af lønposen til et medarbejderinvesteringsselskab.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet forstår godt fagbevægelsens vrede.

»Det er efter min mening et forsøg på at bryde overenskomstreglerne og et forsøg på at intimidere tillidsrepræsentanterne - nærmest sætte en pistol for panden af dem og så prøve at presse lønnedgang igennem. Jeg synes, Danish Crown optræder uetisk, og skal man stramme den lidt, så er det tæt på at være mafiametoder,« siger han.

Danish Crowns fremgangsmåde er noget nær enestående set med danske briller, siger Flemming Ibsen.

»Den her måde med at tage folk én efter én og true dem til et forhandlingsresultat ser man uhyre sjældent«.

Arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) hæfter sig ved, at Danish Crown forhindrede tillidsfolkene i at vende sagen med deres kolleger.

»Det er en pistol-for-brystet-metode, som er fuldstændig uacceptabel og udemokratisk. Det skyldes, at en tillidsmand er repræsentant for sine kolleger, så det skal naturligvis være sådan, at man som tillidsmand til hver en tid kan diskutere med sine kolleger, hvordan man nu skal forholde sig til et tilbud - eller rettere sagt en trussel - som arbejdsgiveren kommer med,« siger han.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra Danish Crowns kommunikationsdirektør, Anne Villemoes, men hun vendte ikke tilbage. Til Politiken siger hun, at sagen »kunne være håndteret langt mere intelligent, når vi ser i bakspejlet.«

Hun forklarer også, at hun godt kan forstå, hvis de involverede tillidsfolk har oplevet det som »sicilianske metoder«.