Fagbevægelsen: Klausul skal hindre ny dagpengeskandale

Den nye aftale om et dagpengesystem bør indeholde en garanti mod et nyt boom i antallet, der falder ud af dagpengesystemet, mener fagbevægelsen.

3F logo for Fagligt Fælles Forbund Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Klog af skade. Fagbevægelsen vil sikre sig imod igen at opleve et uventet boom i antallet, der falder ud af dagpengesystemet, og kræver derfor en garanti af politikerne. Det skriver Politiken.

I 2010 skønnede VK-regeringen at 2.000-4.000 personer ville falde ud af dagpengesystemet med reformen, men i 2013 mistede mere end 30.000 personer retten til dagpenge. Det førte til flere akutte tiltag, og det vil fagbevægelsen nu sikre sig ikke sker igen.

»Jeg synes, vi skal lære af historien, og når den viser, at politiske prognoser ikke holder - til stor skade for dem, der mister deres dagpenge - bør man med en vis rimelighed kunne forlange, at der til gengæld iværksættes initiativer, som hjælper de her folk på vej,« siger formanden for 3F, Per Christensen, til Politiken.

Fagbevægelsen kræver en klar garanti fra begyndelsen om, at der iværksættes forebyggende initiativer mellem forligspartierne, hvis 4.000 falder ud af dagpengesystemet, når den nye reform er gennemført.

LO-formand Harald Børsting ønsker også en klausul, men han sætter ikke tal på, hvor grænsen skal gå for, hvornår politikerne skal sætte ind med ekstra tiltag.

Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) er åben over for en klausul om, at forligskredsen ved udvalgte lejligheder skal sætte sig sammen og evaluere, om reformen virker efter hensigten. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ser dog intet behov for en klausul.