Fagbevægelsen kan miste retten til overenskomster

Medlemstallet i fagforeningerne er styrtdykket de seneste 20 år, og ny forskning viser nu, at opbakningen i nogle brancher er svækket så voldsomt, at flere fagforeninger reelt kan miste deres legitime ret til at repræsentere lønmodtagerne.

Foto: Claus Bech. Medlemmerne siver fra fagbevægelsen, men LO-formand Lizette Risgaard er én af dem, der tror på, at det er muligt at vende udviklingen. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Finans.

Over 500.000 medlemmer er forsvundet fra fagbevægelsen siden midten af 90?erne, og organisationsgraden i LO er faldet fra 75 pct. til 60 pct. Ny forskning fra Forskningscenter for Arbejdsmarked og Organisationsstuder, FAOS, viser, at inden for transport, handel, kontor, butikker samt hotel- og restauration er organisationsgraden faldet til ned mod en tredjedel.

»Fortsætter den udvikling, vi har set de sidste 20 år, kan arbejdsgiverne ende med at spørge sig selv, om de behøver at forhandle overenskomster med fagforeningerne. De er ikke pressede her og nu, men mister man opbakning og medlemmer, så mister man også legitimiteten til at tale på lønmodtagernes vegne,« forklarer Christian Lyhne Ibsen fra FAOS.

Hos LO kalder udviklingschef Jakob Sand Kirk tallene for »interessante«.

»Det er udtryk for en medlemsudvikling, vi kender, og som vi arbejder på at ændre, men der er uomtvisteligt nogle udfordringer med den måde, mange i dag er ansat på, vi skal se nærmere på, og som presser medlemstallet,« siger han.