Fagbevægelsen åbner for lov om mindsteløn

Hovedorganisationen FTF opfordrer nu de øvrige organisationer på arbejdsmarkedet til at overveje en lovbestemt mindsteløn for at forhindre lønpres.

»Flere europæiske lande indfører mindsteløn i takt med, at bevægeligheden over grænserne stiger, og vi bliver nødt til at forholde os til, at der er stadig flere lønmodtagere i Danmark, som ikke er omfattet af overenskomst. Derfor må vi tage hul på diskussionen,» siger formand for FTF Bente Sorgenfrey og peger på, at europæisk fagbevægelse i stigende grad presser Danmark til at forholde sig til spørgsmålet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

For første gang åbner toppen af dansk fagbevægelse for diskussionen om at indføre en lovbestemt mindsteløn i Danmark efter blandt andet tysk forbillede.

Opfordringen kommer fra hovedorganisationen FTF, som ellers hidtil har afvist idéen, men nu mener, at den større udbredelse af udenlandsk arbejdskraft fra især østeuropæiske lande og den økonomiske krise skaber et behov for en dansk lov om mindsteløn.

»Flere europæiske lande indfører mindsteløn i takt med, at bevægeligheden over grænserne stiger, og vi bliver nødt til at forholde os til, at der er stadig flere lønmodtagere i Danmark, som ikke er omfattet af overenskomst. Derfor må vi tage hul på diskussionen,» siger formand for FTF Bente Sorgenfrey og peger på, at europæisk fagbevægelse i stigende grad presser Danmark til at forholde sig til spørgsmålet.

»I både Tyskland, Island og Norge har vores kolleger positive erfaringer. Mindstelønnen har ikke afskåret dem fra at forhandle overenskomster, men det har løftet de laveste lønninger op. Mange af de europæiske fagforeninger ønsker, at de sidste lande uden mindsteløn følger trop, og det er jo ikke utænkeligt, at EU vil pålægge os at indføre en mindsteløn. Det bør vi være forberedte på,« forklarer hun.

Foreløbig har både LO og DA blankt afvist diskussionen om mindsteløn eller såkaldt almengøring, hvor overenskomsterne bliver ophøjet til lov. Kun Malerforbundet har hidtil åbnet for diskussionen.

»Men det vil være dødsstødet til den danske model og fratage forbundene konfliktretten. Den kontrol, fagforeningerne fører i dag, betyder, at langt de fleste udenlandske virksomheder kommer på dansk overenskomst. Vi kan ikke sammenligne os med det tyske arbejdsmarked, hvor overenskomster er meget mindre udbredt,« siger adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jørn Neergaard Larsen.

Tyskland har indført en mindsteløn på 8,5 euro, men det har foreløbig ikke svækket tysk fagbevægelse, lyder det fra formanden for den tyske hovedorganisation DGB.