Fagbevægelse genopliver a-kasse-kamp

I et nyt fælles udspil lægger LO og FTF op til en helt ny beskæftigelsespolitik. I første omgang for medlemmerne af a-kasserne, der får en række nye fordele.

Fagforeningsflag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nana Reimers
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>LO og FTF genopliver nu en gammel kamp mellem kommuner og fagbevægelse.

I organisationernes udspil til en ny beskæftigelsespolitik fremgår det bl.a., at medlemmer af en a-kasse ikke længere skal indkaldes af jobcenteret, men kan nøjes med et friere samtaleforløb i a-kassen det første halve år, de er ledige.

Derudover skal staten i samme periode afholde udgifterne til dagpenge i stedet for at lade kommunekasserne gøre det, og a-kasserne skal - efter aftale - også kunne overtage al aktivering af deres medlemmer.

Medlemmerne skal samtidig have ret til 12 ugers uddannelse bestemt af a-kasserne, i stedet for de seks ugers fritvalgte uddannelse, de har i dag.

Endelig understreges det, at fagforeningerne skal spille en mere aktiv rolle i at hjælpe medlemmerne i job allerede i opsigelsesperioden.

»Det er klart, at vi mener der skal være forskel på, om man er medlem af en a-kasse eller ej. Men det er også vores klare holdning, at ledige, som ikke er medlem af en a-kasse, også skal have samme ret til uddannelse. Vi vil også komme med et udspil om de ledige, som af den ene eller anden grund ikke er forsikret,« siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og henviser til, at regeringens ekspertudvalg i første omgang analyserer de forsikrede ledige.

LO-formand Harald Børsting peger på, at a-kasserne kender de lediges fag bedre end jobcentrene.

»Desuden viser vores undersøgelser, at medlemmerne er trætte af at gå til samtaler to forskellige steder,« siger han.

Bitter politisk kamp

Forslaget skal ses i lyset af, at det de senere år er blevet mindre attraktivt at melde sig ind i en a-kasse.

Det skyldes dels, at jobcentrene kom til i 2007, dels at dagpengeperioden er blevet halveret og efterlønnen udfaset. Derfor har fagforeningerne de senere år forsøgt at styrke a-kassernes rolle. Kampen har udspillet sig i, at kommunernes jobcentre på den ene side har fået kritik for at have for lidt føling med virksomhedernes behov, og på den anden side har de så kritiseret a-kasserne for at være for dårlige til at sende ledige over i andre fag. Foreløbig tyder det ikke på, at regeringens ekspertudvalg vil ændre markant på rollefordelingen mellem de aktører, for kommunerne holder godt fast i deres position.

»Det er vigtigt med kommunalt myndighedsansvar og økonomisk ansvar.

Kun kommunerne kan sikre helhed i indsatsen for de borgere, der har problemer udover ledighed og i forvejen er i kontakt med det offentlige system,« siger KLs formand for beskæftigelse og borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), der dog kraftigt understreger, at kommunerne gerne vil samarbejde med a-kasserne og er glade for indspark i debatten.