Færre jurister i den danske erhvervselite

Trenden for selskabsskik er skiftet. 13 ud af erhvervselitens inderkreds på 170 personer er juristuddannet, blot syv af disse er advokater, og flere er på vej ud. I stedet indtager cand.merc.erne topposterne.

Formand for advokatrådet Søren Jenstrup ser at trenden for virksomhedsledelse skifter verden over og erkender, at advokaterne har mistet magt og indflydelse på topposterne, men det er ikke en dårlig ting. Fold sammen
Læs mere
Foto: thomas brolyng steen
Magtens centrum. Et sted med prestige og høj cigarføring, som i høj grad er domineret af jurister og advokater. Eller i høj grad var domineret. For magteliten i Danmark har skiftet karakter, og juristerne er trådt et skridt ned i hierarkiet. I stedet sidder ingeniører og cand.merc.er på topposterne.

Men det er ikke nødvendigvis en skidt udvikling. Advokaterne og juristerne er nemlig langt fra overflødige, de har bare indtaget mere specialiserede roller, forklarer sociolog Christoph Ellersgaard fra Københavns Universitet.

»Det kan godt være, at advokater og jurister ikke længere er topchefer. Men faktisk har jurister aldrig været vigtigere, end de er i dag. De er blot blevet trykket et trin ned. Her befinder de sig i mindre grad som generalister, men er i stedet blevet specialister,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

I dag er jurister dem, som klarer de mere specifikke og komplekse opgaver, landets virksomheder i stigende grad står over for med fusioner, handler og frasalg af dattervirksomheder. Det ville en juridisk generalist næppe kunne klare, fortæller historieprofessor Per Bøje fra Syddansk Universitet til Jyllands-Posten.

I dag er kun 13 af erhvervselitens 170 personer store inderkreds juristuddannede og af dem er syv advokater. I 1932 var hver tredje bestyrelsesformandspost i landets 67 største virksomheder besat af en jurist, viser en analyse fra Sociologisk Institut ved Københavns Universitet.

Advokatrådets formand, Søren Jenstrup, erkender at advokaterne har mistet magt og indflydelse på topposterne, men i stedet for at ærgre sig, er han stolt over, at advokaterne i stedet bliver hyret ind i de store virksomheder som specialister i specifikke og forskelligartede sager, siger han i Jyllands-Posten.

Han forklarer udviklingen med, at flere bestyrelser har fravalgt advokater og jurister, som har siddet i bestyrelserne og samtidig brugt deres eget firma til at løse virksomhedens opgaver.

Men selv om antallet er faldet, kan det blive endnu lavere. Advokaterne er nemlig ældre end den gennemsnitlige magtelite og tættere på at være historie, skriver Jyllands-Posten. I dag er godt 64 - svarende til 40 procent - af inderkredsens medlemmer cand.merc uddannet, mens 29 er økonomer.