Facebooks superkvinde: Vend modgang til modstandskraft

Privat sorg har ikke hindret Sheryl Sandberg i at levere varen som næstkommanderende i Facebook, der lige har afleveret et kanonregnskab. Hun skriver på en ny bog om modgang.

Facebooks næstkommanderende, Sheryl Sandberg, er en af verdens mest indflydelsesrige kvinder og er ofte ude som taler. Her fra juni i år hos American Enterprise Institute for Public Policy Research i Washington, DC. (Foto: Mandel Ngan/AFP) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sheryl Sandberg husker første dag på jobbet, efter at hendes mand sidste år døde uventet i en alder af 47. Hun husker det rådvilde blik i kollegernes øjne. Hvordan skulle de takle situationen?

»Skulle jeg sige noget? Skulle jeg ikke? Hvad fanden skulle jeg sige?« skrev hun senere på Facebook.

Sandberg, næstkommanderende hos netop Facebook og en af verdens mest indflydelsesrige kvinder, valgte at være forbavsende åben. Mere åben end man nok har set nogen topleder være.

Og det er der nu en bog på vej om, skrevet sammen med Wharton-professoren Adam Grant. Her vil Sandberg dele sine erfaringer om at takle modgang.

Titlen er allerede afsløret: »Option B«. Den er inspireret af en samtale med en ven, da savnet af hendes mand –- »Option A« – var særligt stort.

»Option A er ikke til rådighed. Lad os sparke røv til Option B,« svarede vennen.

Sheryl Sandberg har tidligere skrevet om kvinder og karriere i bogen »Lean In«, som udløste lige dele ris og ros. Den var med til at gøre hende til et forbillede som kvindelig topleder.

Men Sandberg fik også på puklen for at være privilegeret og mangle føling med mange almindelige kvinders situation.

Kritikerne mente, at hun har været heldig med støtte fra stærke mænd, og at hun med sin formue fra Google og Facebook har rigeligt råd til hjælpende ånder.

Ideelt makkerpar

På overfladen har Sheryl Sandberg haft en stjernebestrøet vej til toppen, fra et middelklassehjem via Harvard, hvorfra hendes økonomiprofessor, Lawrence Summers, hev hende med til Verdensbanken og USAs finansministerium.

Men derfra tog hun et skævt sving til Silicon Valley, hvor hun endte i en toppost i Google. Senere fik Facebook-stifteren Mark Zuckerberg øje på hende som sparringspartner, der kunne hjælpe med at forvandle Facebook fra et socialt medie uden de store indtægter til en fuldblods virksomhed.

Det må siges at være lykkedes. I seneste kvartal øgede Facebook overskuddet med hele 186 pct. til over to mia. dollar. Antallet af brugere, der er på Facebook hver uge, har rundet 1,1 milliarder.

Konstellationen Zuckerberg-Sandberg fremhæves ofte som et ideelt makkerpar: Han har visionerne, og hun samler trådene.

Men vil Sheryl Sandberg fortsat være tilfreds som nummer to?

»Da jeg forlod Google, blev jeg tilbudt job som topchef en masse steder, men jeg valgte Facebook. Dengang spurgte mange: Hvorfor vil du dog arbejde for en 23-årig?« sagde hun i 2012 i en tale til dimittender på Harvard.

»Den traditionelle metafor for karrierer er en stige, men jeg tror ikke, at den metafor holder længere.«