Få store virksomheder ansætter psykisk syge

Mens et rekordstort antal danskere ryger ud af arbejdsmarkedet på grund af psykisk sygdom, er der kun få at de største virksomheder, der aktivt hjælper personer med psykisk sygdom i arbejde.

Psykisk sygdom koster samfundsøkonomien dyrt i form af tabt arbejdsfortjeneste og førtidspension. Alligevel hænger landets største virksomheder i bremsen, når det handler om at hjælpe personer med psykiske sygdomme i arbejde.

Det skriver psykologernes fagmagasin, Magasinet P.

Fagmagasinet har lavet en rundspørge blandt landets største private og offentlige virksomheder, der viser, at kun ni ud af 33 virksomheder har en inklusions- eller mangfoldighedspolitik og arbejder systematisk med at hjælpe gruppen i arbejde.

Det møder kritik hos Landsforeningen SIND.

»I årevis har man forsøgt at gøre denne gruppe parat til arbejdsmarkedet via offentlige beskæftigelsesindsatser med fokus på blandt andet rehabilitering og recovery, men arbejdsmarkedet er tydeligvis ikke blevet gjort parat til at modtage dem,« siger formand Knud Kristensen til Magasinet P.

Han mener ikke, det er i orden, at virksomhederne er passive på dette område, og han efterlyser lovgivning, der tvinger virksomhederne til at ansætte ledige med psykisk handicap.

Novo Nordisk, Carlsberg og A.P. Møller-Mærsk er tre af de virksomheder, der har valgt ikke at arbejde med at få ledige med psykiske lidelser i arbejde.

Personalechef hos Novo Nordisk, Stig Flindt, forklarer, at virksomheden prioriterer andre indsatser såsom at fastholde medarbejdere, der bliver syge.

Dansk Arbejdsgiverforening erkender, at de store virksomheder kunne være bedre til at yde en indsats for at få personer med psykisk sygdom i arbejde.