Eurogruppe skal ledes af Holland

Lederen af eurogruppen vil fremover være hollandske Jeroen Dijsselbloem. Han afløser ved udgangen af denne måned Jean-Claude Juncker fra Luxembourg.

Den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET

Den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem bliver den nye leder af den 17 mand store gruppe af eurolande. Han afløser Jean-Claude Juncker fra Luxembourg, der træder tilbage ved udgangen af denne måned, efter han har siddet på posten i otte år.

Jean-Claude Juncker fik jobbet som den første permanente formand for eurolandenes økonomi- og finansministre i januar 2005, da han selv også var finansminister.

Det var egentlig meningen, at Jean-Claude Juncker skulle være trådt tilbage i sommer. Men han gik dengang med til at blive siddende, fordi det ikke kunne lykkes for Tyskland og Frankrig, der er de to toneangivende eurolande, at enes om en efterfølger.

Flere kandidater

Men nu har det i nogen tid stået klart, at den hollandske minister ville få den højt profilerede post som leder af eurogruppen efter, at Tyskland og Frankrig nåede til en enige om det for nylig. Men formelt var det dog først i går, at han blev officielt udpeget.

Den tyske finansminister Wolfgang Schäuble har været med i opløbet om at få posten, men især fra fransk side har der været betydelig modstand mod, at Tyskland øger sin magt yderligere inden for EU, hvorfor de er nået frem til et kompromis med den hollandske kandidat.

Jean-Claude Juncker har da også flere gange på det sidste udtalt, at han har »god grund til at tro, at Jeroen Dijsselbloem bliver en succesfuld leder af eurogruppen.«

»Den nye formand vil næppe ændre ret meget. Det er en meget udsat post, som især under de senere års krise har været meget i vælten. Men han vil med stor sandsynligvis fortsætte i samme spor som Jean-Claude Juncker,« siger Mads Koefoed, der er analytiker hos Nykredit.

En af hans første opgaver bliver at forhandle en hjælpepakke til Cypern på plads. Men eksempelvis spørgsmålet om at udstede fælles euroobligationer bliver også noget, han skal være med til at tage stilling til.

»Det kan ikke udelukkes, at der kommer fælles euroobligationer på et tidspunkt, men det ligger nok langt ude i fremtiden,« har Jeroen Dijsselbloem udtalt.

Den franske finansminister Pierre Moscovici har allerede kritiseret Dijsselbloem for ikke at være kommet med en klar vision for den fremtidige økonomiske udvikling inden for EU.

Uddannet landbrugsøkonom

Jeroen Dijsselbloem er 46 år og en forholdsvis ny minister. Han blev udpeget så sent som den 5. november sidste år, hvor Holland fik ny regering. Han er en del af »The Labor Party« i Holland, der ledes af den liberale premierminister Mark Rutte, som står i spidsen for en samlingsregering.

Jeroen Dijsselbloem er uddannet landbrugsøkonom og er søn af en britisk skolelærer. Han er kandidat fra det prestigefyldte hollandske universitet Wageningen University og har været ansat i det hollandske landbrugsministerium, samt forsket i landbrug og fiskeri i Cork i Irland.

Privat bor han på et mindre landsted uden for Wageningen, hvor han har en del husdyr, blandt andet flere grise.