EU vil have ændret danske ferieregler

Danske lønmodtagere skal have mulighed for betalt ferie i samme år, som ferien optjenes, mener EU-Kommissionen. Minister vil se på sagen.

Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske lønmodtagere skal have ret til løn under ferie i det første arbejdsår.

Det er budskabet til Danmark fra EU-Kommissionen, der forlanger, at Danmark respekterer EUs arbejdstidsdirektiv, der modsat de danske regler giver ret til betalt ferie i samme år, som den optjenes.

»For bestemte arbejdere, som dem der lige er kommet ind på det danske arbejdsmarked og dem med tidsbestemte ansættelser, betyder det, at de ikke kan tage nogen årlig ferie i første ansættelsesår eller i det hele taget under ansættelsen,« skriver EU-Kommissionen, der henviser til EU-Domstolen, der angiveligt har fastslået, at de gode effekter af ferie bedst kan opnås, hvis ferien tages i det år, den optjenes.

Tilbage i september 2014 skrev EU-Kommissionen første gang til Danmark og gjorde opmærksom på, at de danske ferieregler kolliderede med EUs. Danmark svarede på henvendelsen i november, men EU-Kommissionen mener stadig, at Danmark ikke opfylder EU-lovgivningen. Hvis ikke Danmark inden for to måneder svarer på, hvilke ændringer der vil blive lavet for at rette ind, kan EU-Kommissionen beslutte at bringe Danmark for EU-Domstolen.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) oplyser i en skriftlig udtalelse, at Danmark har modtaget henvendelsen fra EU, og at han vil afvente sine embedsmænds vurdering af sagen.

»Hvad der kommer ud af den sag her, kan jeg ikke svare begavet på endnu. Det er noget juristeri, vi først skal til bunds i,« siger han til TV 2 News.