EU vil forbyde virksomheder at tjekke ansøgeres sociale medier

Virksomheder som screener ansøgeres Facebook eller Instagram-profiler, inden de beslutter hvorvidt de vil hyre dem, bryder muligvis EU-lovgivningen.

Jobansøgere skal fremover informeres inden de indsender en ansøgning, om selskabet har i sinde at tjekke deres sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Financial Times.

Omkring 60 pct. af virksomheder indrømmer, at de tjekker jobansøgeres profiler på Facebook og andre sociale medier. Den praksis er dog i strid med EU-regler, vurderer en arbejdsgruppe med fokus på databeskyttelse.

Ifølge retningslinjer udgivet af EU's såkaldte Artikel 29 arbejdsgruppe, som arbejder med databeskyttelse, skal virksomheder fremover have et juridisk og jobrelevant grundlag for at screene på sociale medier. Arbejdsgruppen laver ikke selv love, men har stor indflydelse.

»De vil have indflydelse på, hvordan nationale databeskyttelsesmyndigheder læser reglerne. I dette tilfælde har de sagt, at der skal være en rigtig god grund, som er relevant for jobbet, før en virksomhed må tjekke nogens profil på sociale medier,« siger Phil Lee, databeskyttelsesekspert hos advokatfirmaet Fieldfisher, til Financial Times.

Jobansøgere skal fremover informeres inden de indsender en ansøgning, om selskabet har i sinde at tjekke deres sociale medier.