EU vil forbyde virksomheder at tjekke ansøgeres sociale medier

Virksomheder som screener ansøgeres Facebook eller Instagram-profiler, inden de beslutter hvorvidt de vil hyre dem, bryder muligvis EU-lovgivningen.

Foto: KAREN BLEIER. Jobansøgere skal fremover informeres inden de indsender en ansøgning, om selskabet har i sinde at tjekke deres sociale medier.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Financial Times.

Omkring 60 pct. af virksomheder indrømmer, at de tjekker jobansøgeres profiler på Facebook og andre sociale medier. Den praksis er dog i strid med EU-regler, vurderer en arbejdsgruppe med fokus på databeskyttelse.

Ifølge retningslinjer udgivet af EU's såkaldte Artikel 29 arbejdsgruppe, som arbejder med databeskyttelse, skal virksomheder fremover have et juridisk og jobrelevant grundlag for at screene på sociale medier. Arbejdsgruppen laver ikke selv love, men har stor indflydelse.

»De vil have indflydelse på, hvordan nationale databeskyttelsesmyndigheder læser reglerne. I dette tilfælde har de sagt, at der skal være en rigtig god grund, som er relevant for jobbet, før en virksomhed må tjekke nogens profil på sociale medier,« siger Phil Lee, databeskyttelsesekspert hos advokatfirmaet Fieldfisher, til Financial Times.

Jobansøgere skal fremover informeres inden de indsender en ansøgning, om selskabet har i sinde at tjekke deres sociale medier.