EU til kamp mod sækkepiber

15 minutter om dagen er nok - så skal der ørepropper i, siger EU. Sækkepibespillerne er i oprør.

EU prøver at lægge en dæmper på sækkepibespilleres decibelforurening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU kræver nu, at musikanter med forkærlighed for det skotske nationalinstrument stikker piben ind.

Sækkepiber larmer ganske enkelt for meget, og derfor skal sækkepibespillerne enten dæmpe sig eller bruge ørepropper. De støjer nemlig mere end både motorsave og natklubber.

Et typisk sækkepibeorkester udsender for fuld styrke udendørs 122 decibel, mens en motorsav eller en festende natklub »kun« runder 116 decibel.

Derfor kan sækkepibespillerne højst spille uden ørepropper i 15 minutter om dagen, lyder EU-kravet, der har vakt harme i Skotland. Her er det ifølge Sunday Times 250 år siden, at sækkepiber senest blev forbudt, nemlig i 1745.

»Man kan ikke spille stille på en sækkepibe. De har ingen volumenknap,« siger Ian Hughes, leder af det britiske luftvåben RAF Leuchars sækkepibeband.

Koncerter måtte aflyses

Også klassisk musik i den støjende genre er i søgelyset. Musikerne i Bayerns Radiosymfoniorkester fik for nylig målt støjniveauet, da de opførte komponisten Dror Feilers stykke »State of Siege«. Det var på 97,4 decibel, hvilket er lige under, hvad et pneumatisk bor udsender af støj. Premieren blev herefter droppet, skriver International Herald Tribune.

Ligeledes måtte Berns Symfoniorkester i Schweiz i marts aflyse en koncert med Alban Bergs opera »Wozzeck«, fordi lydnivbeauet blev for højt.

Rockmusikere har i årevis brugt ørepropper eller andet lyddæmpende udstyr for at beskytte hørelsen, og for at undgå høreskader skal der på de populære MP3-musikafspillere også være en øvre grænse for, hvor højt der kan skrues op.

I 1976 spillede The Who med hele 126 decibels styrke, mens punkbandet Gallows fra Watford i Storbritannien sidste år satte rekord med 132,5 decibel.

Et Boeing 747-fly, der er ved at lette, støjer til sammenligning med 130 decibel.