EU-Domstolen giver fyret dansker ret til godtgørelse

Danske lønmodtagere har ret til fratrædelsesgodtgørelse ved fyring, selv om de også har ret til arbejdsgiverpension. Det fastslår EU-Domstolen.

EU-Domstolen udefra. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luxembourg: En dansk lønmodtager havde ret til fratrædelsesgodtgørelse ved fyring, selv om han også havde ret til arbejdsgiverpension.

Det fastslår EU-Domstolen i en sag, som Højesteret havde bedt om hjælp til.

EU's forbud mod forskelsbehandling kommer i første række, selv om den danske funktionærlov tidligere har sagt, at man ikke havde ret til både godtgørelse og pension på samme tid.

Den konkrete sag er fra 2009, hvor Vejle-virksomheden Ajos A/S afskedigede Karsten Eigil Rasmussen. Fordi han var fyldt 60 år, betale Ajos ikke en fratrædelsesgodtgørelse, fordi Karsten Eigil Rasmussen havde ret til arbejdsgiverpension.

Men da han blev på arbejdsmarkedet og ikke udnyttede pensionen, gjorde han krav på godtgørelsen på tre måneders løn.

Sø- og Handelsretten gav senere afdøde Karsten Eigil Rasmussen ret med henvisning til EU-ret, men Dansk Industri - på vegne af Ajos - ankede dommen til Højesteret, som altså har rådført sig hos EU-Domstolen.

EU-Domstolen har tidligere i en anden dansk sag afgjort, at den daværende danske funktionærlov var i strid med EU's beskæftigelsesdirektiv, og at fyrede lønmodtagere har ret til godtgørelse uanset alder.

Funktionærloven blev som konsekvens ændret med effekt fra 1. februar 2015.

- Loven er i dag ændret, men med det indhold, loven havde, da sagen opstod, mener vi, at virksomheden var i sin gode ret til ikke at udbetale fratrædelsesgodtgørelse, siger advokat Thomas Nielsen fra Dansk Industri.

Han er derfor skuffet over afgørelsen fra EU-Domstolen tirsdag.

- Vi har ikke fået dommen endnu, men afgørelsen undrer os. Vi vil nu sætte os ned og læse den grundigt igennem, inden vi ser frem til Højesterets videre behandling af sagen, siger Thomas Nielsen.

EU-Domstolens afgørelse skal behandles af Højesteret, som kommer med den endelige dom i sagen.