Et ledertalent med hang til musik og en god cigar

Han er kendt som et af landets største talenter blandt erhvervsledere og nyder gerne en god cigar. Nu skifter Anders Colding Friis tobakken ud med smykker i begyndelsen af næste år.

Anders Colding Friis fremhæver gerne sine medarbejderes gode sider frem for at fokusere på deres fejl. Arkivfoto: Malte Kristiansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Umiddelbart tegner Anders Colding Friis’ CV en temmelig strømlinet direktør: Han er uddannet cand.merc fra CBS (Handelshøjskolen i København) i 1987 og har siden arbejdet sig op i dansk erhvervsliv.

Allerede i 1999 blev Anders Colding Friis udnævnt som direktør i Skandinavisk Tobakskompagni og administrerende direktør for House of Prince, og de seneste otte år har han stået i spidsen for Scandinavian Tobacco Group, hvor han har gjort det så godt, at han flere gange er blevet spået til at sætte sig på en af erhvervslivet allertungeste poster. Nu skifter han tobak ud med smykker og bliver administrerende direktør for smykkekoncernen Pandora.

Anders Colding Friis blev hentet til tobaksfabrikken i 2006 af selskabets nuværende formand, Jørgen Tandrup, som dengang selv sad i direktørstolen. De to har et tæt samarbejde, der betegnes som værende »nærmest far-søn-agtigt«. Men nu er det altså blevet tid til at klippe navlestrengen.

Flere eksperter har kaldt Anders Colding Friis en dygtig leder med evner til at drive en global forretning, men selv fremhæver han gerne medarbejdernes betydning for en virksomheds præstationer.

I et interview med dagbladet Børsen sagde han i januar, at man som leder har to valg: »Vi kan gå rundt og italesætte vores egne mindreværdskomplekser ved at fokusere på de ting, som medarbejderne gør forkert. Eller vi kan gå rundt og tage folk i at gøre det rigtige. Det prøver jeg at gøre.«

Udover at være en af de utallige erhvervsledere, der finder overskud gennem løbetræning, har Pandoras nye topchef også en musikalsk side.

Han blev optaget i Københavns drengekor allerede som niårig og tog sin studentereksamen på Sankt Annæ Gymnasium, der er kendt som en skole med musikalske rødder. Kærlighed til musik har Anders Colding Friis stadig. Han lytter gerne til opera og både synger og spiller flygel, når lejligheden byder sig. Ved samme lejlighed kan direktøren passende nyde en god cigar, som han ynder at gøre i hyggelige stunder.

Udover at passe jobbet som administrerende direktør, løbe ture og spille musik, er der også tid i Anders Colding Friis’ kaldender til at have bestyrelsesposter. Han er blandt andet næstformand i IC Companys og formand i Monberg & Thorsen.

På familiefronten er Anders Colding Friis gift og far til to teenagedøtre, Julia og Linnea. Den stående joke på kontoret i morges var, at interessen for far Friis’ arbejde angiveligt stiger, når tobak bliver skiftet ud med smykker. Det sker til marts 2015.