Esset sidder i ærmet

Du skal ikke forvente store hjælpepakker fra regeringen, alene fordi ledigheden stiger. Flere forudsætninger skal være opfyldt, før regeringen fyrer krudtet af. Sådan lyder budskabet fra økonomi­chefen for staten Danmark. Vi har bedt tre topøkonomer stille kritiske spørgsmål til finansminister Lars Løkke Rasmussen.

Foto: Søren Bidstrup.
Læs mere
Fold sammen
Fra sit kontor på første sal, bag Kancellibygningens tykke mure, kan finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) kigge ud over Christiansborg Slotsplads, over på Borgens folketingsfløj, hvor forhandlingerne om endnu en bankpakke netop er gået i gang. Og han kan kigge ud på en by, hvor borgerne bevæger sig rundt med hænder og tegnebøger dybt begravede i lommerne, mere optagede af at tænke på risikoen for at miste deres arbejde end på at belåne deres friværdi.

Det er en ny situation for de danske politikere, en ændret dagsorden, som har gjort det noget mere udfordrende at være politiker og minister, erkender Lars Løkke Rasmussen i dette interview om den økonomiske krise.

Udfordringen består ikke mindst i at få befolkningen til at forstå, at den ikke skal regne med, at regeringen kommer farende med store offentlige hjælpepakker, bare fordi arbejdsløsheden stiger. Og at der i øvrigt ikke er så meget, politikerne overhovedet kan stille op med dansk økonomi, når der er krise over hele verden.

Vi har fået hjælp til dette interview fra folk med bedre forstand på økonomi end os. Tre af landets førende økonomer – en universitetsprofessor og tidligere overvismand, en bankøkonom og en økonom fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd – har hver givet os et par spørgsmål med, som de gerne vil høre landets finansminister svare på. Se spørgsmål med uddybninger sidst i artiklen