Erhvervslivets mest magtfulde flokkes om Kronprinsessens fond

For mange gamle hæderkronede danske fonde og virksomheder er en tæt, formel forbindelse til Kongehuset af stor betydning. Derfor er det ikke tilfældigt, at toppen af dansk erhvervsliv flokkes omkring præsidiet i Kronprinsesse Marys fond.

Kronprinsesse Mary Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

I store dele af dansk erhvervsliv tæller det højt på listen at bliver forbundet med Kongehuset gennem formelle netværk.

Én af de måder, det sker på, er via de fonde, som medlemmer af Kongehuset har stiftet de senere år.

Præsidiet i Mary Fonden, som Kronprinsessen stiftede i 2007 med midler fra en række danske erhvervsdrivende fonde, rangerer således på en andenplads over mest indflydelsesrige fora i den danske fondsverden målt på formelle netværk.

Det fremgår af den seneste udgave af bogen Magtens Atlas, som udkom i den forgangne uge.

Mary Fonden giver blandt andet støtte til projekter, der skal stoppe mobning, gøre mennesker mindre ensomme og øge tolerancen i samfundet.

I fondens præsidium, som er udvalgt blandt fondens stiftere finder man blandt andet Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen, bestyrelsesformand for Carlsberg, Flemming Besenbacher, formand for Oticon Fonden, Niels Boserup, og koncernchef i Nykredit, Michael Rasmussen.

Præsidiet bliver udvalgt bag de fonde, der har været med til at stifte Mary Fonden, og altså dermed givet penge til fondens formål.

»Der er meget prestige og magt forbundet med at have relationer til Kongehuset, og Kongehuset, fondene og erhvervslivet er tættere forbundet med hinanden, end man tror,« siger Christoph Houman Ellersgaard, lektor på CBS, forsker i elitenetværk og medforfatter til Magtens Atlas.

»Selvom Mary Fonden er en forholdsvis lille fond, sidder der i præsidiet en række formænd fra nogle store danske fonde. Hvis fondsverdenen har en regering, kan man godt sige, at den er samlet i Mary Fondens præsidium,« siger Christoph Houman Ellersgaard.

Om Mary Fondens præsidium rent faktisk fungerer som et magtcentrum i fondsverdenen, hvor spørgsmål af betydning for fondene bliver diskuteret, siger Magtens Atlas intet om.

Men for fondene, der alle er erhvervsdrivende fonde med forbindelse til danske virksomheder, er en formel forbindelse til Mary Fonden og andre royale fonde med til at give et positivt omdømme.

Ifølge Ole Dahl Ingvardsen, managing partner hos headhuntingsfirmaet Flensby & Partners International, er det meget forskelligt, hvor vigtigt det er for virksomheder at have et formelt netværk, der har forbindelser til Kongehuset, og f.eks. via en erhvervsdrivende fonde eller, når bestyrelsesmedlemmer vælges.

»Det afhænger af den konkrete sag og den konkrete sammenhæng. I de traditionsrige, hæderkronede store danske virksomheder har det ofte betydning, mens det er mindre vigtigt i en lille, nystartet virksomhed i it-branchen,« siger Ole Dahl Ingvardsen.

Også Nikolai og Felix Fonden og Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond er med i top 20 over mest centrale fora i fondsverdenen.

Højst på listen står præsidiet i fonden Soldaterlegatet dog. Her er Kronprins Frederik i øvrigt protektor.

Til gengæld er Danmarks rigeste fond, Novo Nordisk Fonden ikke at finde på listen.