Erhvervslivets hovedjægere dør på stribe

En stor del af de virksomheder, der lever af at rekruttere de helt rigtige folk til forskellige virksomheder, kan ikke selv få en forretning til at løbe rundt. Rekrutteringsbranchen oplever i øjeblikket et boom i antallet af lukninger.

Foto: Scanpix. Rekrutteringsbranchen er hårdt ramt af den økonomiske afmatning.
Læs mere
Fold sammen

De lever af at hente de helt rigtige hoveder til forskellige stillinger. Men rekrutteringsbureauerne har selv svært ved at overleve. De er presset på økonomien, og i den sidste periode er der sket et boom i antallet af rekrutteringsvirksomheder, der har måtte dreje nøglen. Business.dk har undersøgt 8 selskaber, heraf var 7 enten opløst, gået konkurs eller overtaget af andre.

Jens M. Howitz, der er direktør i rekrutteringsbureauet Russell Reynolds Associates, bekræfter, at den økonomiske afmatning har været hård mod branchen.

”Rekrutteringsbranchen er konjunkturfølsom, og nogenlunde hvert 7. år har vi været ramt af en eller anden form for nedtur. Sidste gang var i 2001, men det, vi oplever nu, er en mere omfattende krise, hvor der sker en fuldstændig klassisk udrensning blandt selskaberne”, siger han.

Blandt de selskaber, der er gået i opløsning er Cosmos Group og Friisberg og Partners, mens CV Management er blevet overtaget af Curia. Unik HR og Excellent Match er gået konkurs. En del af selskaberne er dog genopstået helt eller delvist.

Mindre udskiftning i krisetider
Den økonomiske afmatning har betydet, at færre medarbejdere skifter stillinger, og at virksomhederne enten har valgt ikke at gensætte ledige stillinger eller selv har stået for rekrutteringen. De seneste måneder har særligt være hårde for en bestemt type selskaber.

”De selskaber, der er hårdest ramt, er dem, der opererer i den nedre del af hierarkiet. Under krisen er det gået mest brutalt ud over mellemlederstillinger og lavere stillinger i organisationen. Det er der nogle, der ikke været stærke nok til at kunne modstå dem”, siger Jens M. Howitz, der dog ikke vil komme med eksempler.

Ifølge ham er det store antal af rekrutteringsselskaber, der må bukke under, en naturlig konsekvens af den økonomiske afmatning.

”Vi er alle afhængige af, at der er et marked, og når det ikke er der længere, må vi skære til, og dem der ikke formår at gøre det i tide, må bukke under” siger Jens M. Howitz.

I Russell Reynolds Associates, der primært rekrutterer topledere, har man også mærket den økonomiske nedtur og tilpasset sig situationen. Ifølge Jens M. Howitz har der dog inden for de seneste 2 til 3 måneder været tegn på, at normaliteten er ved at vende tilbage til branchen.