Erhvervslivet sylter klimaet på forretningsrejsen

Danske erhvervsledere elsker at tale om Klimapolitik og bæredygtighed i deres skåltaler. Men når dagligdagen indtræffer, er fokus fortsat mest på bundlinjen.

Bæredygtighed er ikke øverst på dagsordenen, når erhvervslivet overvejer transportmuligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klima- og miljøhensyn er ikke rigtig slået igennem i dansk erhvervsliv.

Den konklusion fristes man til at drage, når man læser en ny undersøgelse fortaget blandt 100 danske erhvervsledere.

Det er BCD travel, der har fortaget undersøgelsen blandt ledere, der alle har over 100 medarbejdere. Undersøgelsen viser blandt andet, at 58 procent af erhvervslederne enten med sikkerhed eller med sandsynlighed ville afholde sig fra at vælge længere rejsetider, selvom det ville være en mere bæredygtig løsning.

Adspurgt om de ville prioritere bæredygtig transport, som delebilordninger eller miljøvenlige hoteller, svarer henholdsvis 62 og 57 procent nej eller sandsynligvis nej.

»Man taler lidt med to tunger i erhvervslivet. Klimahensyn er ikke styrende for erhvervslederne, når de skal vælge mellem to flyafgange. Jeg kender for eksempel ingen erhvervsledere, der rykker et møde tre timer på grund af klimahensyn,« siger Per Markussen, der er Vice President Cormercial i norden hos BCD travel, der står bag undersøgelsen.

»Det er gået fremad med opmærksomhed og rapportering i virksomhederne, men en egentlig adfærdsændring er ikke slået igennem endnu,« siger han.

Undersøgelsen kommer ikke bag på Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

»For virksomhedernes synspunkt er det svært at se, hvad de skal gøre ved det. Der er ingen der vil betale mere for en fjeder, fordi den er produceret miljørigtigt,« siger han.  Per Nikolaj Bukh bor selv i Aalborg men arbejder ofte i Aarhus. »Det tager mig en time at komme til Aarhus i bil, men hvis jeg skulle vælge det miljøvenlige tog, ville det tage mig dobbelt så lang tid,« siger han.

Derfor, forklarer han, er der ofte et stort tab af produktivitet forbundet med at vælge den klimarigtige løsning.

»Man reducerer sine handlemuligheder, og man reducerer muligheden for at tjene flest mulige penge,« siger Per Nikolaj Bukh.

Der er dog undtagelser. Der er virksomheder, der aktivt har gjort meget for at slå sig op på en grøn profil.

»Nogle virksomheder som Novo og Grundfoss har profileret sig på det, men når du kommer ud over den slags virksomheder, er det generelt ret begrænset,« siger Per Nikolaj Bukh.

Han mener at reel prioritering af bæredygtighed vil kræve en bred fælles opbankning fra virksomhederne.