Erhvervslivet går glip af landets mest lærde hoveder

Selvom antallet af ph.d.-studerende er fordoblet over de seneste 10 år, får det private erhvervsliv ikke i tilstrækkelig grad gavn af de lange uddannelser.

Rekordmange danskere har taget en ph.d.-grad på et universitet. Men den udvikling afspejler sig ikke i den private erhvervssektor, der ikke i tilstrækkelig grad er lykkedes med at lokke de lærde studerende over. Det skriver Politiken.

Ved udgangen af 2014 var 9.700 studerende således i gang med en ph.d.-grad. 10 år tidligere lå det tal på 4.700, skriver avisen på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Men kun 30 procent af de ph.d-studerende, der er på arbejdsmarkedet i dag, er ansat i den private sektor. De øvrige 70 procent er ansat på universiteter eller i den offentlige sektor. Det viser undersøgelser fra DEA og Dansk Industri.

Og det er et problem, mener Martin Junge, der er forskningschef i tænketanken DEA og som har lavet en analyse af ph.d.ernes entre på arbejdsmarkedet.

»Ph.d.er har en helt unik viden, de kan bringe i spil, når de kommer ud i den private sektor, hvor de vil være bedre til at omsætte forskning til innovation og dermed økonomisk vækst,« siger han til Politiken.