Erhvervsforsker vinder Tietgenprisen

Det var den erhvervsrettede forskning, der i år slog benene væk under dommerkomiteen, da Tietgenprisen torsdag aften blev uddelt. Vinderen skal findes på Roskilde Universitet.

Ole Helby Petersen modtager Tietgenprisen i 2015
Læs mere
Fold sammen

Tietgenprisen er en af de mest prestigefyldte, danske hædersbevisninger. Den er siden 1929 blevet uddelt til yngre forskere i Nordeuropa, og blev indstiftet for at markere 100-året for den danske bank- og industrimand Carl Frederik Tietgens fødsel.

I år går prisen til én, som først i 2011 blev udklækket PhD. Ole Helby Petersen er hans navn. Til dagligt er han lektor ved Roskilde Universitet, men fra torsdag aften kan han også skrive prisvinder på sit cv.

Ole Helby Petersen modtager Tietgenprisen og en halv million kroner for sin forskning i, hvordan den offentlige og private sektor kan udvikle deres samarbejde til gavn for både borgere og danske virksomheder.

Valget faldt – ifølge priskomiteen - på ham, fordi hans forskning rammer hovedet på sømmet, da vi stadig bliver flere ældre samt at en økonomisk smalhals truer med at forringe den offentlige velfærd.

Ole Helby Petersens forskning sætter fokus på, hvordan erhvervslivet, gennem udvikling af samarbejder med den offentlige sektor, kan udvikle nye teknologier især på velfærdsområdet, som kan skabe private arbejdspladser og nye eksportmuligheder.

»Vi har brug for erhvervsrettet forskning, som kan vise vejen i udviklingen af frugtbare samarbejder mellem den offentlige sektor og det private erhvervsliv. Det er et særdeles komplekst område, men Ole Helby Petersen formår med sin forskning at bringe os tættere på spørgsmålet om, hvad der virker, og hvad der ikke virker,« siger Peter Møllgaard, formand for Tietgenpriskomiteen og professor og forskningsdekan ved CBS.

Selvom det blot er 4,5 år siden, at Ole Helby Petersen kunne kalde sig PhD, er han allerede et kendt navn i forskningsverdenen. Han har ledet ti større forskningsprojekter om offentligt-privat samarbejde, han er publiceret i mere end 21 internationale tidsskrifter og så han har modtaget ikke mindre end otte mio. kr. i ekstern forskningsfinansiering, siden han blev PhD i 2011.

Tietgenprisen belønner unge forskertalenter inden for erhvervsrettet samfundsvidenskab og humaniora, der i særlig grad har opnået resultater på den internationale scene, hedder det sig.