Erhvervsfolk foretrækker tillid frem for smalltalk

De seneste 15 år har netværk været et buzz-ord,men tendenser peger på, at danskerne er færdige med overfladisk smalltalk og hellere vil mødes og opbygge tillid over fælles interesser.

Talenter fra Talent 100 holder netværksmøde mandag den 7. september 2015 i Devoteams lokaler i København. Fra venstre: Sandro Ratkovic, Martin Sørensen, Majbritt Skov og Lasse Ring Christensen. Foto: Mathias Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rotaract, Netværk Danmark, Lead the Talent og Nova 100. Listen over formelle netværk er lang – ikke mindst for ambitiøse unge, der ønsker at give deres karriere et skub.

Men der er god grund til at være skeptisk over for effekten af et medlemskab i disse netværk, mener ph.d. i virksomhedsnetværk og lektor ved Aarhus Universitet Christian Waldstrøm.

»Gennem de seneste 15 år er netværkene blevet kraftigt oversolgt. Det er lidt at sammenligne med aloe vera – det kan bruges mod hvad som helst, og har ingen bivirkninger,« siger Christian Waldstrøm og stiller spørgsmålstegn ved, om medlemmerne egentligt bringer hinanden i spil.

De formelle netværk fungerer ifølge Christian Waldstrøm primært som en form for blåstempling eller skulderklap, som kan åbne visse døre i erhvervslivet.

»Man skal ikke underkende mekanismen om, at »elitemærkningen« fungerer i nogle kredse, men netværk i klassisk forstand, hvor jeg anbefaler dig til nogle andre, jeg kender, er der ikke meget af i de formelle netværk,« siger Christian Waldstrøm.

Han understreger desuden, at der i Danmark hersker den kultur, at man bliver ansat ud fra kompetencer og ikke ud fra, hvem man kender. Den pointe bakkes op af tal fra Danmarks Statistik, der viser, at det er omkring en tredje­del af de nyuddannede, der finder arbejde via deres netværk.

Christian Waldstrøm peger på en tendens til, at netværkene i dag er blevet specifikke, og at der er blevet skruet ned for retorikken.

»Det handler stadig om at møde relevante mennesker og sparre med dem, men folk gider ikke længere de opstillede møder og semi-relevante foredrag. Flere netværks­møder handler om at mødes og opbygge tillid omkring oplevelser og fælles interesser,« siger han og tilføjer

»I stedet for at vi bliver ved med at forsøge at smalltalke og efterligne, hvordan man netværker i eksempelvis USA, forsøger flere og flere i stedet at formalisere situationen, hvor vi står og snakker med de andre fodboldforældre på sidelinjen, mens børnene spiller. Det passer meget bedre til den danske mentalitet.«