Erhvervsaktive ser flere jobmuligheder end arbejdsløse

To ud af tre aktive på arbejdsmarkedet mener, at der er ubesatte job, som arbejdsløse ikke vil have. De erhvervsaktive mener også, at ledige i højere grad skal tage job uden for deres fagområde.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

»Der er ledige job på markedet, som de ledige ikke vil have«. Sådan lyder det fra 65 procent af de erhvervsaktive og 38 procent af de ledige.

Samtidig mener 70 procent af de erhvervsaktive, at ledige skal tage de ledige job, også selv om det er uden for deres eget fagområde, mens det samme gælder for 55 procent af de ledige.

Det viser en Gallup-undersøgelse for DAs nyhedsbrev Agenda, hvor 2943 erhvervsaktive og 334 dagpengemodtagere og jobklare kontanthjælpsmodtagere har medvirket.

Det handler i høj grad om den personlige indstilling, når der er forskel på hvordan beskæftigede og ledige ser på jobmuligheder og faglig mobilitet, mener Helge Gellert, arbejdsmarkedschef i Haderslev.

»Det har meget med den personlige holdning at gøre. Hvis man som ledig ser ud over sit eget fagområde, har man lettere ved at få job, og når man først er i job, er det også lettere at finde et andet,« siger han til Agenda.

Det er naturligt, at der er forskellige indstillinger til den faglige mobilitet blandt ledige og erhvervsaktive, mener Asger Aamund, bestyrelsesformand i Bavarian Nordic og samfundsdebattør.

»De erhvervsaktive betaler for, at de ledige får en ydelse, mens de ledige ser det som samfundets penge. Derfor er der forskellige holdninger til, om de ledige skal tage job uden for deres fagområde,« siger Asger Aamund til Agenda.

Der er ledige job på markedet, men de ledige vil ikke tage jobbene, særligt når det er inden for visse fagområder, lyder det fra både Asger Aamund og Helge Gellert.

»Det er en kendsgerning, at mange ledige vægrer sig mod at tage job uden for deres fagområde, men det er de nødt til. Det vi kan se er, at der er ledige job, for eksempel inden for landbrug og restauration og hotel, men de besættes af østeuropæere, fordi danskerne ikke gider tage jobbene. Nogle arbejdsgivere efterspørger ikke længere danskere, da de har fået gode erfaringer med den østeuropæiske arbejdskraft, der blandt andet er mere motiveret og har lavere sygefravær,« siger Asger Aamund.

Ifølge Helge Gellert er der brug for oplysning og i nogle tilfælde praktikforløb for at få ledige til at løsne op for deres holdning til at tage ledige job uden for deres fag.

»Der er brug for en holdningsændring hos ledige for at de vil tage visse typer af de ledige job. Nogle ledige har måske svært ved at se sig selv arbejde på en svinefarm, men hvis de for eksempel kommer i virksomhedspraktik, kan det være, at de ser, at det måske slet ikke er så dårligt endda,« siger Helge Gellert til Agenda.