Er verden klar til luftskibets genoplivning?

Glem alt om miljøskadelig transport i fremtiden. Hvis verden er klar til et comeback af luftskibet, kan der spares penge og CO2-udledning.

Foto: Scanpix. Det tyske luftskib Graf Zeppelin i luften over København. De måske kommende luftskibe bliver noget mere moderne.
Læs mere
Fold sammen
Der er store besparelser i sigte, hvis man tillader flyskibe at transportere gods. Det viser en undersøgelse foretaget af den svenske entreprenørselskab Peab.

”Man har ikke noget behov for infrastruktur for at transportere. Man behøver ikke at laste om, og man kan transportere større mængder”, siger Claes Dalman, som arbejder med forsknings- og udviklingsspørgsmål i Peab, til det svenske nyhedsbureau TT.

Særligt i forhold til vindmøller er luftskibet aktuelt:

”Vindmølleparker bygges ofte i barske terræn, men med luftskibe behøver man ikke at bygge veje for at komme dertil”, siger Claes Dalman.

Men også i forhold til færdigbyggede typehuse er der en fordel. Med et luftskib kan de transporteres direkte fra fabrikken til villaområdet.

Luftskibene bruger kun lidt energi, og ifølge Claes Dalman kan transport med luftskibe reducere CO2-udledningen markant.

Eneste problem er dog, at der nærmest ikke findes nogle luftskibe. Det koster mellem 300 til 400 millioner svenske kroner (ca. 208 til 278 danske kroner) at bygge et luftskib.