Er manglende ligeløn et problem? Stor uenighed på Christiansborg

Årtiers kamp for ligeløn mellem mænd og kvinder ser ud til at være slået fejl. Et "wake up call", lyder det fra venstrefløjen. Kvindernes eget ansvar, lyder fra højrefløjen.

Er det overhovedet et problem, at kvinder får mindre i løn end mænd? Det spørgsmål er der langt fra enighed om på Christiansborg, efter Berlingske Business i dag kan fortælle, at årtiers kamp for ligeløn ser ud til at være slået fejl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det overhovedet et problem, at kvinder får mindre i løn end mænd?

Det spørgsmål er der langt fra enighed om på Christiansborg, efter Berlingske Business i dag kan fortælle, at årtiers kamp for ligeløn ser ud til at være slået fejl.

Særligt for chefer og højt uddannede, som i høj grad selv forhandler deres løn, er forskellen på mænd og kvinders løn nærmest den samme år for år. For jurister og økonomer tyder det endda på, at gabet mellem mænd og kvinders løn er vokset.

»Jeg synes ikke, at det er et politisk problem. Rammerne for at mænd og kvinder kan få det samme i løn er til stede. Det her handler om kvinders præferencer, og det vil jeg ikke moralisere over,« siger Laura Linddahl, ligestillingsordfører for Liberal Alliance.

Enhedslistens ligestillingsordfører Pernille Skipper er lodret uenig:

»Helt overordnet er det provokerende, at der stadig er en tendens til at skyde det hen til et individuelt problem. Det første vi skal gøre, er, at erkende, at det er et samfundsproblem. Det betyder, at politikerne, arbejdsgiverne og fagforeningerne alle har et ansvar,« siger Pernille Skipper om den manglende ligeløn. Hun tilføjer: »Vi har stadig et kønsopdelt arbejdsmarked, og det skal vi gøre noget ved. Pigers og kvinders arbejdsindsats er mindre værd. Derfor har vi som samfund et ansvar for at booste kvinders selvtillid i en tidlig alder.«

Berlingske Business har ringet rundt til DJØF, Ingeniørforeningen, IDA, Dansk Magisterforening samt Lederne, der sammen repræsenterer et par hundrede tusinde medlemmer på det private arbejdsmarked, hvor individuelle lønforhandlinger er en del af lønnen.

Deres tal viser, at lønforskellen mellem mænd og kvinder er på mellem 4 og 8 procent. Ingen af fagforeningerne oplever, at løngabet indsnævres, mens DJØF, der organiserer jurister og økonomer, endda ser en tendens til, at lønforskellen mellem de to køn bliver større.

Mette Abildgaard, ligestillingsordfører de Konservative, peger på, at forskellen er et problem, hvis kvinder får lavere løn alene fordi, at de er kvinder.

»Men jeg synes, at det er vigtigt, at have øje på, at mange kvinder har et andet fokus end mænd. Mange mænd stræber efter højere løn. Kvinder stræber efter mere fleksibilitet. Det hverken kan eller skal vi ændre som politikere,« siger Mette Abildgaard.

»Det hænger jo også sammen med vores kønsmønstre, hvor mange kvinder laver mad og henter børn,« tilføjer hun.

Mette Abildgaard mener, at rammerne for ligeløn er til stede.

»De eneste, der kan løse det her problem er kvinderne. Vi skal opdrage vores døtre til, at de ikke skal finde sig i mindre løn for det samme arbejde. Men jeg er ikke sikker på, at vi kan eller skal opnå 100 procent ligeløn, da jeg ikke er sikker på, at kvinder har løn som topprioritet i forhold til øget fleksibilitet for eksempel,« siger Mette Abildgaard.

Laura Linddahl, ligestillingsordfører hos Liberal Alliance er langt hen af vejen enig:

»Måske fokuserer kvinderne mere på gode trygge rammer, og at de kan blive hjemme med et sygt barn. Måske vælger kvinderne mere fleksibilitet. Det er ærgerligt, at man bliver ved med at slå kvinderne oven i hovedet med det her, da løn måske ikke er det vigtigste for dem,« siger Laura Linddahl.

»De kvinder, som synes at det er et problem med den manglende ligeløn skulle gøre noget ved det ved forhandlingsbordet og bide sig fast. Individuelle lønforhandlinger giver jo netop muligheden for at få mere i løn,« tilføjer hun.

Marianne Jelved, ligestillingsordfører for de Radikale, mener ikke, at man skal acceptere det store løngab.

»I snart 100 år har vi arbejdet for lige løn for lige arbejde, og det er meget svært at se nogen fremskridt. Der er noget, som tyder på, at mænd er bedre til at skaffe sig højere løn end kvinderne. Det skal man tage op allerede på uddannelserne. Både på universiteterne, professionshøjskolerne og erhvervsuddannelserne,« siger Marianne Jelved.

Hun angriber regeringen for at fjerne kravet om at danske virksomheder skal lave en kønsopdelt ligelønsstatistik.

»Vi skal ikke lovgive om det. Vi kan ikke lovgive om alting. Men regeringen vil indsnævre kredsen af virksomheder, som skal lave ligelønsstatistik. Det er meget ærgerligt. Regeringen tager alt for let på det her problem,« mener Marianne Jelved.

Hos Enhedslisten mener ligestillingsordfører Pernille Skipper, at arbejdsmarkedet er kønsopdelt og det viser sig i lønstatistikkerne.

»Pigers og kvinders arbejdsindsats er mindre værd. Derfor har vi som samfund et ansvar for at booste kvinders selvtillid i en tidlig alder. Vi kommer ingen vegne, hvis vi fastholder, at der ikke er et problem. Det er flabet at arbejdsgiverne, når de bare siger, at de ikke vidste det. Og så er det bekymrende, at regeringen vil droppe kønsopdelt lønstatistik for de små virksomheder,« siger hun.

De Konservatives Mette Abildgaard bakker dog V-regeringen op:

«Jeg giver intet for kravet om ligelønsstatistik. Vi har ikke behov for mere data og registrering. Vi har brug for en holdningsændring, og det er kun kvinderne selv, der kan gøre det,« siger Mette Abildgaard.

Hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, har man regnet sig frem til, at det vil tage 111 år, før mænd og kvinder har ligeløn.

»Når man hører, at der kommer til at gå  111 år, burde være et »wake up call«. Vi skal have en langt mere aggressiv ligestillingspolitik,« siger ligestillingsordfører Trine Torp fra SF.

»Vi har brug for at bakke op om det her i stedet for bare at oade det være op til den enkelte kvinde at forhandle løn. Der er et fælles ansvar, at lønningerne bliver mere lige,« tilføjer hun.

Jane Heitman, ligestillingsordfører hos regeringspartiet Venstre, mener, at løngabet er en udfordring for ligestillingen.

»Personligt havde jeg gerne set, at løngabet var meget mindre. Men det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn, og sådan skal det blive ved med at være,« siger hun.

Jane Heitman afviser dog samtidig kritikken af regeringens beslutning om, at mindre virksonheder ikke længere skal offentliggøre kønsopdelt lønstatistik.

»Regeringen har en ambition om, at det skal være lettere at drive virksomhed i Danmark. Vi vil rulle lovgivningen tilbage, så virksomheder, som har mindst 35 ansatte skal indsende kønsopdelte lønstatistikker. I dag er det virksomheder med helt ned til 10 ansatte, og det er en urimelig stor byrde at pålægge små virksomheder,« siger hun.