Er du målrettet nok? Tag testen og scor drømmejobbet med den perfekte ansøgning

Din ansøgning skal både være målrettet efter, om du søger job i en stor eller lille virksomhed, og om det er hos en mand eller kvinde, viser ny analyse.

Arkvifoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: TecnoFoto Rosni Giuliano
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder vil have en kort job­ansøgning og et præcist CV, og de er generelt mere faktaorienterede, når de ansætter folk. Mænd er derimod nogle sludrechatoller.

Sådan kan man opsummere konklusionen fra konsulenthuset Ballisagers rekrutteringsanalyse, der er uddybet i grafikken. Ballisager har spurgt 854 virksomheder om, hvordan den perfekte ansøgning ser ud.

»Det er vildt interessant og meget overraskende, at analysen punkterer nogle fordomme i forbindelse med ansættelsesprocessor,« siger Morten Ballisager, direktør i Konsulenthuset Ballisager.

Analysen er delt op i virksomhedstype, men også i køn hos den ansvarlige for ansættelsen udbygget med oplysninger om, hvorvidt han eller hun er ansat i en HR-afdeling.

Analysen viser blandt andet, at kvinder er mere utålmodige og fakta­orienterede, når de ansætter. Mænd derimod er mere til prosa, netværk og kreative processor, siger Morten Ballisager:

»Kort sagt er mænd nogle snakke­hoveder, mens kvinder hurtigt vil tilegne sig det væsentlige.«

Grafik: Klik på ja/nej-knapperne for at læse svarene, alt efter om du skal ansættes af en mand eller en kvinde

Den viden kan jobansøgerne bruge til at målrette ansøgningerne, så de ikke kun matcher virksomheden, de søger job ved, men også den person, der står for ansættelsen, tilføjer Morten Ballisager.

Thomas Kantsø, karriererådgiver og chefkonsulent ved DJØF, genkender det billede, analysen tegner:

»Jeg oplever især, at store virksomheder ikke har tid til at læse alle ansøgninger igennem, fordi de modtager rigtig mange. Det har mindre virksomheder bedre tid til,« siger han.

»Det er altid en god idé at målrette sin ansøgning mod virksomheden. Men jeg er fundamentalt imod, at man specialiserer den efter, om det er en mand eller kvinde, der skal læse den. Det er bedre at målrette den mod virksomheden,« fortsætter han.

»Ofte leder virksomheder efter en medarbejder, der passer ind i deres team. Det kan være en helt anden type end de medarbejdere, der i forvejen arbejder i virksomheden,« konstaterer Thomas Kantsø.

Dansk Magisterforening er også varsom med at anbefale jobsøgere at målrette deres ansøgninger nøjagtigt mod den person, der står for ansættelsen. Men det er alligevel et godt pejle­mærke, siger fagforeningens karriererådgiver, Mike Wenøe.

»Kort og godt skal jobansøgere følge anvisningerne i analysen og målrette deres ansøgning mod virksomheden,« siger han.