Entreprenører behøver specialisering

Entreprenørerne havde det også svært i 2009, men der er lyspunkter blandt de specialiserede firmaer, fremgår det af Berlingske Nyhedsmagasins særnummer over Danmarks 1000 største virksomheder.

Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en ofte hørt sandhed, at man ikke kan tjene penge på at drive entreprenørselskab i Danmark, men det er en sandhed med modifikationer.

Man kan godt tjene penge, man skal bare være lille nok eller specialiseret nok, viser Berlingske Nyhedsmagasins særnummer over landets 1000 største virksomheder opgjort efter 2009-omsætningen.

Inden for entreprenørbranchen er det er blandt de mindre entreprenører, at man finder de lønsomme virksomheder, for eksempel Munck Gruppen, en klassisk entreprenør med speciale i overfladebelægninger og forsyningsledninger, der trods byggeriets krise har formået stort set at fastholde sin omsætning og samtidig give et afkast på 15 procent.

Eller byggefirmaet Søren Vangsted Holding; det er endnu et forholdsvis lille firma med et solidt overskud.

Blandt de store entreprenørselskaber springer BWSC i øjnene. Det er anlægsdelen af MAN B&W Diesel, der som bekendt er udgået af det nu længst forsvundne skibsvært Burmeister & Wain. Men med kraftværker i kundeporteføljen har man også lagt sig på et marked, som ikke er ret udsat for konjunktursvingninger.

Det samme kan for så vidt siges om branchens gigant, F.L. Smidth, der jo leverer cementfabrikker, og som trods omsætningsfald har bevaret sin lønsomhed.

De store, gamle entreprenørkoncerner som Højgaard, Pihl & Søn og Hoffmann, har det imidlertid fortsat ganske svært, viser regnskabstallene for 2009.

Omsætningen er gået voldsomt ned, og overskuddene er, både i forhold til omsætning og egenkapital, ganske beskedne.

Læs Berlingske Nyhedsmagasins særnummer Guld 1000 den 8. oktober.

Køb adgang til meget mere Guld 1000 i INFOshoppen