English is my best – ellers bliver man hægtet af

Når virksomheder vælger at indføre engelsk som koncernsprog, er det ikke for at genere eller udfordre medarbejderne, men ganske enkelt, fordi det er nødvendigt.

Vibeke Skytte, administrerende direktør i interesseorganisationen Lederne. Fold sammen
Læs mere

For nogen tid siden var der på Business.dk en meget interessant udgave af Ugens Dilemma om koncernsprog. Helt konkret gik dilemmaet ud på, at en virksomhed var gået fra at have dansk til engelsk som koncernsprog, og i den forbindelse var der blevet udbudt engelskkurser til medarbejderne.

En ældre medarbejder valgte i den forbindelse at sige nej tak, fordi kurser efter hans mening var spild af tid. Lederen mente dog ikke, at medarbejderen var dygtig nok til at løse sine opgaver tilfredsstillende med sit nuværende engelskniveau og var derfor i tvivl om, hvordan han som leder skulle gribe situationen an.

Dilemmaet er meget realistisk og kan sagtens være en situation, som ledere kan komme til at stå i. For ifølge en artikel på Business.dk fra november 2016 viser en undersøgelse fra Dansk Industri (DI), at over halvdelen af de internationalt orienterede virksomheder herhjemme har engelsk som koncernsprog.

Ifølge underdirektør Charlotte Rønhof fra DI betyder det, at kommunikation fra ledelse til medarbejdere typisk foregår på engelsk, og at der bliver kommunikeret på engelsk på tværs af enheder og på møder, ligesom dokumentation og mails også bliver skrevet på engelsk.

Vi kan nok alle blive enige om, at når virksomheder vælger at indføre engelsk som koncernsprog, er det ikke for at genere eller udfordre medarbejderne, men ganske enkelt, fordi det er nødvendigt og én af betingelserne for at drive forretning i en tid, hvor virksomheder bliver mere og mere globalt orienterede. Det må vi som medarbejdere acceptere.

For rigtigt mange medarbejdere kan det være en ganske stor udfordring, og især hvis der er grupper af medarbejdere, som kun kan ganske lidt eller slet intet engelsk.

Alle store forandringer skaber i en eller anden grad utryghed, og barrieren ved at skulle tale et fremmedsprog er én af dem. Behersker man ikke sproget, kan det være en kæmpe udfordring at stå frem og udtrykke sig.

Formentlig er det ikke noget problem for den yngre generation af medarbejdere, som allerede lærer engelsk fra skolestart, og dermed bliver det måske heller ikke så stor en udfordring på sigt.

Men for den ældre generation, som lige pludselig bliver udfordret med at skulle beherske lidt mere engelsk end det ordforråd, der er tilstrækkeligt, når ferien går til udlandet, kræver det både træning og viljen til at ville det.

Selvfølgelig skal medarbejderen i dilemmaet på kursus, og det er lederens opgave at sørge for, at det sker. Men lederen skal også være opmærksom på, at der kan være flere årsager til, at medarbejderen reagerer, som han gør. Han kan meget vel være bange for at tabe ansigt ved at indrømme, at han har behov for kursus, eller han frygter måske at være den dårligste på holdet. Alt det skal lederen have in mente, når han skal tage dia­logen om det videre forløb.

Jeg har været i situationer, hvor jeg ville ønske, at mit engelsk var bedre, end det er, men ind imellem må man bare erkende, at når der er et område eller en kompetence, man ikke får trænet hver dag, bliver man rusten.

Men der er ingen grund til at gå i panik – derimod må man gerne glæde sig over, at der måske er udsigt til at intensivt læringsforløb, som på ingen måde er spild af tid.

Fremmedsprog kan være svært. Mine kolleger fra Syrien og Afghanistan ville helt sikkert også ønske, at de kunne mere dansk, end de kan, men når det nu ikke er tilfældet, er der kun én vej frem, og det er træning og atter træning.

Der er ingen, der trækker på smilebåndet, hvis et ord udtales forkert, eller hvis ordfor­rådet helt mangler. Tværtimod forsøger vi at hjælpe. Og det må være præcis det samme, det handler om, hvis vi som danskere på mandag skal finde de engelske gloser frem – jeg er helt sikker på, at we will survive!

Vibeke Skytte er direktør i interesse­organisationen Lederne