Eneren

Interviewet var ikke mange minutter gammelt før årets modtager af Berlingske Fonds hæderspris, Haldor Topsøe, virrede med hovedet, da han fornemmede, hvad det var, Berlingske gerne vil høre, da de interviewede ham i slutningen af 2007.

Foto: Bax Lindhardt


Blikket blev bestemt, da han sagde:

»I skal ikke skrive en biografi.«

Han sukkede lidt og fortalte, at den metier havde han aldrig selv haft lyst til at begive sig ud i, selv om der er mange, der havde spurgt. Og stemmen lød let belærende, da han fortalte, at han første gang var blevet interviewet i 1936 og mente bestemt, at folk ville brække sig, når de nu igen skulle læse om ham.

Det var vi ikke enige i, fordi det er sjældent, at man møder en erhvervsleder, der er et stykke danmarkshistorie. Han kunne fortælle historier om Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig og alt derfra og til i dag. Det kunne have været spændende at kunne genskabe et levet liv, men sådan ville Haldor Topsøe ikke. Han konstaterede derimod:

»Man kunne jo også se på alt det, jeg ikke har nået. Jeg har formentligt arbejdet 175.000 timer. Jeg har rejst flere kilometer end mange. 16 millioner kilometer. Men det er fandeme ikke meget at opnå.«

Med smæld i den sprøde diktion, der har alderens patina, sagde han:

»Sådan kan man også se på det.« Og fortsatte:

»I min metier og i mit arbejdsliv har man altid fokuseret på det, der gik dårligt. Ellers har man jo ikke kunnet komme videre. Derfor er jeg mere opmærksom på alt det, man kunne have gjort bedre, det man ikke ved og ikke kan.«

Men hvad havde fyldt mest?

»Det er familiære forhold. Min kone og jeg har været gift i nogle og 70 år. Vi har fire børn. Vi har ti børnebørn og tretten oldebørn. Hver af dem har været meget store. Det er én ting. I mit professionelle liv var den største begivenhed nærmest negativ. Det var, at det ikke var muligt at få en universitetskarriere i 1930erne. Det var nærmest negativt, fordi det var det, jeg gerne ville. Nok fik jeg tilbudt en stilling på Bohrs Institut, men der var ikke penge til udstyr, og jeg kunne ikke se, hvordan man kunne lave eksperimental fysik uden udstyr. Så var der ingen mening i det for en nisse som mig. Så kom jeg til Århus Oliefabrik. Og det var meget heldigt, fordi der lærte man to make business.«

Århundredets ingeniør
95-årige Haldor Topsøe er en mand, der rummer esprit, er usentimental og har sine velformulerede meninger og synspunkter om samfundet – både det lokale og det globale. Og han har aldrig været bange for at skille sig ud fra mængden og gå sine egne veje. Han har pondus og er aristokratisk. Et karaktertræk, man sjældent støder på i dag.

Haldor Topsøe har overvundet en truende konkurs først i 1970erne og sidder den dag i dag stadig for bordenden som bestyrelsesformand i den virksomhed, han skabte i 1940, og som stadig bærer hans navn. Og hvor sønnerne også arbejder i dag. Nedturen ridsede ikke for alvor hans image. Ligesom fiaskoen for hans redningsaktion – den danske løsning – for den nu afdøde forsikringskoncern Hafnia heller ikke har skrammet hans omdømme synderligt.

Han er stor i ingeniørverdenen. Den største, viste det sig, da de professionelle ingeniører ved årtusindskiftet skulle udpege århundredets ingeniør. Han blev ikke kun udvalgt på grund af sine tekniske bedrifter inden for især katalyse, men også fordi han har været menneske – et ordentligt menneske.

Hædersbevisningerne har det ikke skortet på. Han er æresdoktor ved Aarhus Universitet, Göteborgs Universitet, æresmedlem af Dansk Ingeniørforening og er blevet tildelt Tietgenprisen, Dronningens fortjenstmedalje og guldmedalje fra Det kgl. Danske Videnskabernes Selskab. Også uden for hans egen virksomhed har der været bud efter Topsøes erhvervsmæssige vid. Mest kendt har været hans virke som bestyrelsesmedlem og formand for SAS i perioden, hvor Jan Carlzon var topchef.

Humanisten
Hans store interesse for globalisering og Den Tredje Verdens vilkår har altid fyldt meget, og et utal af gange har han talt i forsamlinger om dette emne. Også politikere og EU-udviklingen har været genstand for hans krasbørstige meldinger om at hytte sit eget skind og fokusere på næste valgdato, ligesom han har udtrykt skepsis om EU.

Grundlæggeren af Haldor Topsøe har bedrevet mere, end hvad de fleste opnår.

Et eksempel, som vidner om den i bund og grund beskedne persons engagement og anseelse, er, at han havde en finger med i spillet, da Nelson Mandela holdt sin tiltrædelsestale som præsident i Sydafrika. I talen indgik et par sider, som var afskrift af Topsøes memorandum.

Da vi interviewede ham, spurgte vi, om det var nysgerrighed, der havde drevet ham. Hertil svarede Haldor Topsøe:

»Der er også andre ting i samfundet end naturvidenskab, katalyse og industri. Jeg er som alle mennesker nysgerrig, men når vi griber os selv i barmen, eller hvor vi har lyst, så er det humaniora, der er det egentlige formål med det hele. Erhvervslivet og industrien har ingen mening i sig selv, hvis den ikke gør det bedre for befolkning og for fattige lande. Det her har ingen mening, hvis det ikke bringer fremdrift i samfundet. Fremdrift kan selvfølgelig være, at vi alle tjener flere penge, men det kan også være, at man ophæver uligheder. At man gør det lettere for folk, som har det vanskeligt af den ene eller anden grund.«

Forskning har fyldt i Haldor Topsøes liv.

»Innovation er ret let at finansiere. Det næste skridt er vanskeligt. Har du held med det, så er du kommet i konfirmationsalderen. Så skal der virkelig penge til. Derfor giver det ingen mening, når den danske stat siger: Forskning er mægtig fint, men det skal være noget for noget. Hvis du sætter forskning i gang, hvor du er sikker på, at du kan betale pengene tilbage – noget for noget – så er det ikke forskning. Det er forkert. Det er en misforståelse. Man er nødt til at spytte risikovillige penge i. Og hvis staten ikke vil det, så er risikoen overladt til erhvervslivet. Og den tager erhvervslivet jo også i vid udstrækning og i stigende grad.«

Vi kom også ind på klimadebatten.

»Hele klimadebatten er meningsløs, hvis den ikke er ledsaget af en social analyse af, hvad det betyder rundt om i verden. Det er man først ved at indse nu. For ti år siden var det løgn i helvede, hvis man forsøgte at få folk til at forstå det.«

Haldor Topsøe slog ud med armene Og forklarede han, at det eneste, han virkelig er interesseret i som tekniker, var, at man lærer at forbedre fotosyntesen.

Haldor Topsøe er en af dem, man rejser sig for.

Se billederne fra Haldor Topsøes karriere her.