Endnu en kvinde nupper CFO-post

DONGs nye finansdirektør, Marianne Wiinholt, er seneste medlem af en eksklusiv klub af kvindelige CFOer i store danske virksomheder.

Trods store og tunge job tager Marianne Wiinholt sig tid til at spille bridge, gå i operaen og i teatret. Foto: DONG Energy Fold sammen
Læs mere

I begyndelsen af oktober var undertegnedes mandlige kolleger vældig optaget af, at DONG Energys topchef, Henrik Poulsen, skilte sig af med DONGs finansdirektør Carsten Krogsgaard Thomsen, bror til Novo Nordisks forskningsdirektør Mads Krogsgaard og mangeårig samarbejdspartner med DONG Energys tidligere topchef Anders Eldrup. DONG Energys nyudnævnte CFO blev glemt i tumulten til trods for, at hun er ganske bemærkelsesværdig.

Der klages ofte over, at Danmark mangler kvindelige topchefer, men få har opdaget trenden, hvor dygtige finanskvinder som norskfødte Marianne Wiinholt sætter sig på CFO-posterne i nogle af de største og mest kendte virksomheder herhjemme.

Som altså den revisoruddannede Wiinholt, der nu skal styre finanserne i Danmarks sjettestørste virksomhed. Denne ranking opnår DONG Energy ifølge den seneste opgørelse i Berlingske Business Magasin, som kommer på gaden i morgen. Opgørelsen viser, at DONG overhaler både Arla Foods, Vestas og Dansk Supermarked, når der måles på omsætning.

Dansk erhvervsliv rummer en eksklusiv klub af lidt anonyme kvindelige CFOer, og både TDC, Scandinavian Tobacco Group, Georg Jensen, Bestseller, Statens Serum Institut, PFA og Leo Pharma har kvindelige finans- eller økonomidirektører. Og så er der selvfølgelig Lene Skole, CFO i Coloplast, og Birgit Aagaard-Svendsen, CFO i J. Lauritzen, som er kendte i en bredere offentlighed.

DONG Energys nye CFO er ligesom TDCs, Georg Jensens og Scandinavian Tobacco Groups opvokset hos den nu hedengangne revisionsgigant Arthur Andersen, som også har fostret fremtrædende mandlige topchefer som Novo Nordisks CFO, Jesper Strandgaard, og ISS’ CEO Jeff Gravenhorst.

Marianne Wiinholt søgte væk fra revi-sionsverdenen i 1977 – dels fordi hun ønskede at være der, hvor beslutningerne bliver truffet, og dels fordi hun ikke mente at være i besiddelse af det nødvendige sælgergen, der skal til for at avancere i et stort revisionsfirma.

Første stop skete hos plast- og gødningsgiganten Borealis, som har hovedkontor i Danmark, hvor hun blev leder af finansfunktionen i 2001. I 2004 flyttede hun til DONG Energy, steg i graderne under Carsten Krogsgaard Thomsens ledelse og endte med at få hans job.

Marianne Wiinholt kan godt lide at have det store overblik i en stor og kompleks virksomhed og at være i centrum, hvor tingene sker. Det gør de i DONG Energy, så der er masser af udfordringer for hende.

Marianne Wiinholt bestrider ud over finansjobbet to tunge bestyrelsesposter. Én i det kriseramte rederi J. Lauritzen, hvor hun også har sæde i revisionskomiteen, og en post i KNI Greenland, som tidligere hed Den Kongelige Grønlandske Handel og er ejet af Grønlands hjemmestyre.

Der bliver dog ikke tid til flere bestyrelsesposter foreløbig, selv om hun synes, at det er en rigtig god kombination at have bestyrelsesposter som supplement.

Et CEO-job drømmer hun ikke om, siger hun – selv om det ses, at finansdirektører – også kvindelige – tager den vej. Det skete for eksempel for nylig hos Brdr. Hartmann, hvor den nyudnævnte finansdirektør, Marianne Bock, efter bare et år på posten i foråret 2013 blev udnævnt til topchef i æggebakkekoncernen.

Marianne Wiinholt kom til Danmark fra Oslo for at læse HA, mødte sin mand, som også er revisor, og blev her.

DONG Energys nye finansdirektør er trods en talfokuseret ægtefælle, uddannelse og job ikke nogen talnørd. Trods store og tunge job er der tid til helt andre ting i fritiden, hvor hun spiller bridge, og går i operaen og i teatret. Hun lytter gerne både til Wagner og til de italienske klassikere. Hun opfatter i det hele taget sig selv som en meget udadvendt person, der har tid til at se en masse veninder – herunder TDCs finansdirektør Pernille Erenbjerg, som hun har et nært forhold til.

Marianne Wiinholt, Pernille Erenbjerg og Sisse Fjeldsted Rasmussen, SFO i Scandinavian Tobacco Group, styrer tilsammen finanserne i tre af landets største virksomheder målt på omsætning.