En stædig midtjyde rydder op på Amager

Steen Hove blev frikendt for insiderhandel efter salget af Midtbank. Sagen satte sit præg på advokaten, der stadig er populær i det midtjyske. Nu skal han rette op på Amagerbanken.

Steen Hove har lært meget af retssagen mod ham selv efter salget af Midtbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Steen Hove er i den sjældne situation, at han både er en folkehelt og persona non grata.

Advokaten og bankmanden Steen Hove blev i forgårs udnævnt som direktør Jørgen Brændstrups afløser i Amagerbanken. I 1993 fik han opgaven at vende en skrantende Midtbank. Det gjorde han med stor succes, og banken blev i 2001 solgt til svenske Handelsbanken. Håbet er, at han kan gøre det samme med Amagerbanken.

Salget af Midtbank gjorde, at han på det nærmeste blev betragtet som en folkehelt blandt de mange forgyldte midtjyske aktionærer. Samtidig var salget også med til at give ham nogle skrammer i andres anseelse af ham, hvilket stadig præger ham i dag.

Steen Hove blev uddannet jurist i 1973. Karrierens første 20 år gik med advokatgerningen. På godt otte år formåede han senere at gøre Midtbank til en af de bedst indtjenende i landet. Værdien af aktierne blev firdoblet, og banken blev solgt til Handelsbanken for 2,1 milliarder kroner.

Mærket af retssag

Ikke længe efter salget blev der dog slået skår i glæden. Flere af de andre regionale banker blev stødte over, at Hove og Midtbank gik med til at lade sig opkøbe.

Det var forrædderi, mente nogle af kollegerne fra de andre provinsbanker. Finans-tilsynet og bagmandspolitiet beskyldte desuden Steen Hove og fire andre fra Midtbanks ledelse for insiderhandel op til Handelsbankens overtagelse.

Det endte med et juridisk tovtrækkeri gennem alle tre retsinstanser, før Steen Hove i 2004 blev juridisk renset ved højesteret. I sidste ende var dommen på hans side, men han føler, at sagen vil hænge over ham, uanset hvad han gør.

De fleste husker kun, at han var anklaget, men ikke nødvendigvis, at han og resten af ledelsen blev frifundet, pointerer han.

Sagen har gjort, at han har følt sig som en uønsket mand i visse dele af erhvervslivet. Af samme grund har der i en årrække været stille om hans person. Indtil for nylig, hvor han blev involveret i Finansiel Stabilitet. Her har han deltaget i oprydningen efter Capinordic Banks konkurs og som udpeget til Amagerbankens bestyrelse.

På pilgrimsrejse

Årene efter Steen Hoves retssag blev især brugt på at rejse verden tynd med konen.

Blandt andet til Nordkorea og en vandretur i Nordspanien på den kristne Camino-pilgrimsrute. Desuden har han været formand for bestyrelserne i Messecenter Herning og Herning Shipping.

Det, at han selv har været under juridisk granskning, mener Hove også påvirker hans tilgang til engagementet i Finansiel Stabilitet.

Retssagen mod ham tog mange kræfter fra ham og familien. Han bestræber sig derfor på at gøre hurtig proces og nævner oprydningen omkring Capinordic Bank. Steen Hove ønskede, at de involverede skulle gå kortest mulig tid med usikkerheden om eventuelle retssager.

Steen Hove har stadig ry for at være en vedholdende og temperamentsfuld herre, der ikke er bange for at tage de upopulære beslutninger.

Konsekvenserne

Han er udmærket klar over, at man som bankdirektør ikke kan være venner med alle. Alligevel mener han, at blandt andet retssagen har været med til at minde ham om, at alle beslutninger også har menneskelige konsekvenser.

Den midtjyske oprydder skal kun være direktør i en begrænset årrække, indtil en mere permanent direktør kan træde til. Forhåbningen er dog stadig, at han kan lave samme turn-around med Amagerbanken, som han gjorde med Midtbank.

Perspektivet for hans egen tid i direktørstolen vil han ikke selv betegne mere præcist end »nogle år.«

Det store mål er, at Amagerbanken inden for toethalvt år skal kunne levere statens garanti på 13 milliarder kroner tilbage, og at banken skal være sund nok til igen at stå på egne ben, fortæller Steen Hove.