En million danskere vil arbejde mere

En temperaturmåling på danskernes lyst til at arbejde mere, hvis de får skattelettelser, spreder glæde hos cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS. Praksis i Danmark siden 1990erne viser, at det giver bonus at sænke skatten, mener han.

38 procent af de erhvervsaktive danskere mellem 20 og 60 år siger, at de sandsynligvis vil arbejde mere, hvis skatten bliver sat ned.

Samtidig siger 40 procent dog, at det er usandsynligt, at de vil arbejde mere. Det viser en ny undersøgelse blandt 1.023 erhvervsaktive danskere mellem 20 og 60 år fra vikar- og rekrutteringsbureauet Adecco.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank CEPOS kalder resultaterne opløftende. Han hæfter sig ved, at 38 procent siger, at de vil arbejde mere.

”Det svarer til en million mennesker. I en periode hvor virksomhederne må sige nej til ordrer, fordi de mangler arbejdskraft, er det rigtig interessant, at en million mennesker siger, de vil arbejde mere, hvis skatten bliver sat ned. Det underbygger, at der et stort potentiale for at nedsætte skatten på den sidst tjente krone,” siger Mads Lundby Hansen.

Undersøgelserne viser imidlertid også, at jo ældre danskerne bliver, jo mindre sandsynligt er det, at de vil arbejde mere. Og samtidig at folk på arbejdsmarkedet i højere grad finder det usandsynligt, at de vil arbejde mere, end de unge under uddannelse, hvor kun 30 procent finder det usandsynligt.

Det betyder dog ikke, at folk bliver klogere med alderen, mener Mads Lundby Hansen.

”Det er nok en naturlig proces, at unge er mere villige til at arbejde mere end de ældre, der har indstillet sig på at gå på pension. Jeg synes, det er meget opløftende, at det stadig er hver tredje ældre mellem 50 og 60 år, der vil arbejde mere, hvis skatten bliver sat ned,” siger Mads Lundby Hansen.

Han henviser til, at videnskabelige undersøgelser viser, at udbuddet af arbejdskraft øges, når skatten på den sidst tjente krone sættes ned.

”Hvordan det er i praksis er et godt spørgsmål. Jeg synes, man skal kigge på udviklingen i Danmark. Arbejdstiden er steget svagt siden midten af 1990erne efter mange års fald, og siden den gang er den gennemsnitlige marginalskat reduceret fra 59 til 52 procent,” siger Mads Lundby Hansen og tilføjer, at forbedrede konjunkturer også har indflydelse på, at arbejdstiden er steget, idet virksomhederne beder medarbejderne om at arbejde mere, når der er højkonjunktur.

I regerings-toppen har der været splid om, hvorvidt det er klogt at sænke skatten på arbejde. Finansminister Thor Pedersen argumenterer blandt andet for, at lavere skat på arbejde kan få den modsatte effekt, fordi danskerne vil have mere fritid i stedet for at arbejde mere.

”Hvorfor arbejde mere, når man kan få det samme ud af at arbejde mindre. Vi har den højeste beskæftigelse nogensinde og den højeste i EU. Det indikerer, at effekterne af lavere skat på arbejde vil være begrænsede på arbejdsudbuddet,” sagde Thor Pedersen i et interview med Ritzau i juni måned.