En målrettet milliardær

Han er stenrig, arbejder benhårdt for at leve op til forældrenes tillid og er sjældent tilfreds. Anders Holch Povlsen har igen sendt penge efter nethandel, denne gang internetsupermarkedet Nemlig.com.

Anders Holch Povlsen har med succes overtaget roret i Bestseller-koncernen. Foto: PR-foto Fold sammen
Læs mere

Han har set sin mor og far bygge en milliardforretning op fra grunden, og det har åbenbart været mere inspirerende end skræmmende. For da mor Merete og far Troels med efternavnet Holch Povlsen en forårsaften i 2000 under en familiefødselsdag spurgte deres søn, Anders, om han ville drive deres livsværk videre, sagde han ja. Det ville den dengang 27-årige Anders gerne.

Forretningen, Anders Holch Povlsen fik i hænderne, var intet mindre end Danmarks suverænt største modevirksomhed, Bestseller, med domicil i den midtjyske stationsby Brande.

Men sådan så familievirksomheden ikke ud fra Anders Holch Povlsens barneøjne, da han som treårig så sin mor og far åbne dørene for Bestseller. Dengang, i 1975, var forretningen nemlig en kjoleforretning i Ringkøbing. Mens Bestseller voksede på overskud, omsætning og ansatte, voksede Anders Holch Povlsen også. Og selv om han stadig blot var en dreng, var han ofte med på fabriksbesøg i Indien, Hong Kong og Italien. Når Anders Holch Povlsen ikke sad på skolebænken, arbejdede han på virksomhedens lager, og når han pjækkede, var det for at arbejde.

Men selv om interessen for arbejdet i forældrenes virksomhed var stor, drog Anders Holch Povlsen alligevel som 19-årig til udlandet for at tage en universitetsuddannelse i den britiske universitetsby Cambridge og tyske Berlin. Da en veluddannet Anders Holch Povlsen kom tilbage til Danmark, fik han tildelt titlen som administrerende direktør for Bestsellers Vila A/S. Svendeprøven bestod han med glans, og forældrene kvitterede altså med at overdrage hele butikken til den ambitiøse søn.

Forældrenes tillid har Anders Holch Povlsen taget aldeles seriøst. Han har tidligere udtalt, at hans største bedrift er, at han har været i stand til at leve op til sin mors og fars forventninger, og at han samtidig har vundet andres respekt, selv om han er anden generation.

Anders Holch Povlsen har skabt et billede af sig selv som en hårdtarbejdende erhvervsmand med store visioner og mod til at investere sine mange milliarder i projekter, hvor pengene kan yngle. Senest har han skudt penge i online-virksomheder som Asos, Zalando, Smartguy og Nemlig.com.

Han er den fascinerende historie, som lever op til alle journalistiske kriterier for »en god historie,« men pressen får sjældent adgang til forretningsmanden, som blandt journalister har ry for at være sky. Det har dog ikke afholdt pressen fra at skrive om Anders Holch Povlsen og hans familie – både i gode og knap så gode tider. Det gik for eksempel ikke den offentlige næse forbi, da familien Holch Povlsen i 1998 over en længere periode blev udsat for pengeafpresning. Det kulminerede, da en ven af Anders Holch Povlsen blev kidnappet på en rejse i Inden, angiveligt ved en fejltagelse, da kidnapperen troede, den unge mand var Anders Holch Povlsen. Vennen blev sluppet fri efter en dramatisk redningsaktion godt hjulpet af Holch Povlsen-familiens kontakter.

Men fokus retter sig, trods alt, oftest på den milliardforretning, som Anders Holch Povlsen driver. Omsætningen fortsætter med at vokse i Bestseller, men det gør ikke nødvendigvis ejeren til en tilfreds mand. Ved fremlæggelse af Bestsellers seneste regnskab kunne han præsentere en ny salgsrekord på 19,2 milliarder kroner og et overskud før skat, der var vokset til 1,4 milliarder kroner – et resultat, som ejeren kaldte »klart utilfredsstillende.« Spørger man i erhvervslivet, er det netop et brændende engagement og de store krav, Anders Holch Povlsen stiller til sig selv, som kendetegner ham bedst.

Men der er tid til andet i hans liv. Han holder af naturen og ynder at gå på jagt. Også her går han et skridt længere, end de fleste. Han har nemlig erhvervet sig 130.000 hektar land i det skotske højland for en vurderet værdi på en halv milliard kroner med den begrundelse, at han og familien holder af naturen. Men hvorfor ikke? Anders Holch Povlsen er trods alt ifølge Forbes’ liste over verdens rigeste personer Danmarks tredjerigeste med en anslået formue på 2,5 milliarder dollar – godt 14,3 milliarder kroner.